Kujdes! Ushqimet që duhet t’i evitojmë nga konsumimi i tepërt

478
Sigal

Rreziqet që vijnë
prej ushqimeve janë të shumta, por për fat, në më të shumtën e rasteve zgjidhen
pa komplikime të mëdha.

Në tryezën
tonë janë plot ushqime me të cilat ne duhet të tregojmë më shumë kujdes në
konsumimin e tyre, për të patur një jetë të shëndetshme.

Salca e
domates e konservuar është i njohur si burim më i mirë për likopene, një lëndë
ushqyese thelbësore, por kini kujdes kur është e konservuar. Të gjitha ushqimet
e konservuara përmbajnë kimikate të dëmshme si BPA, por kjo është veçanërisht
shqetësues në domate.

Rishikoni
kaloritë që merrni tek sanduiçi. Sallam, proshutë, rosto viçi dhe mish e
ushqime të tjera janë të cilësisë së dobët, e mbushur me natriumi, e bërë nga
kafshët e ngopura me hormonet dhe antibiotikët, e mbushur me nitrate. Ata
gjithashtu mund të përmbajnë aromatizuese kimike dhe ngjyra.

Ndryshe nga
gjalpi, i cili është bërë nga produktet shtazore, margarina është krijuar nga
vaj perimesh. Procesi i saj prodhuese rrit inflamacionin duke dëmtuar qelizat e
enëve tuaja të gjakut, rriti rrezikun për sëmundje kardiovaskulare, kanceri,
sëmundjet degjenerative, shtim në peshë, dhe rrit kolesterolin e keq.

Sheqeret
artificiale janë aq shumë të ëmbël-nganjëherë 200 herë më shumë se sa sheqeri i
tavolinës sa që truri fillon të vdes për ushqime të ëmbla. Hulumtimet thonë se
ato shkaktojnë kancer dhe programe neurologjike, por shkenca e ka konfirmuar se
ata nxisin shtim në peshë dhe shërbejnë për të rritur oreksin.