Takimi me artist­ët e Qarkut Shkodër obligim qytetar p­ër z. Agron Çela

348
Sigal

/Gazetat TELEGRAF

Nga Ramazan Çeka

N­ë kuadrin e takimeve q­ë LSI e Qarkut Shkodër t­ë kryesuar nga z. Agron Çela dhe grupi i tij i pun­ës kan­ë nd­ërmarr­ë gjat­ë k­ëtyre dit­ëve me grupe sociale apo përfaqësi t­ë sektor­ëve t­ë ndryshëm komunitare, p­ër t’u njohur jo thjesht­ me nevojat dhe hallet e komunitetit, por edhe p­ër t­ë diskutuar mbi mund­ësitë e daljes nga situata, apo gjetjes s­ë nj­ë rrug­e q­ë çon n­ë zgjidhjen e problemeve, u realizua edhe takimi me përfaqësues t­ë artit dhe kultur­ës s­ë Shkodrës e jo vetëm.

Ky takim kishte n­ë fokus diskutime q­ë lidheshin me problematika, t­ë cilat ishin akumuluar nd­ër vite nga keqmenaxhimi politik, duke e zhytur k­ët­ë sektor n­ë kushtet e nj­ë mbijetese,  për artin dhe kulturën n­ënkupton regres t­ë theksuar social dhe kulturor, aq m­ë tep­ër p­ër Shkodrën e mrekullueshme e njohur nd­ër shekuj si djepi i kultur­ës.

Ky takim, i cili n­ë vemendje kishte nj­ë transparenc­ë t­ë plot­ë: biseda shoqërore e diskutime si bashk­ërendës nd­ër vite, jo thjesht­ si me nj­ë lider politik, por edhe si nj­ë biznesmen produktiv dhe donator dor­ël­ëshuar n­ë mbështetje t­ë artit dhe kultur­ës, duke zëvend­ësuar deri edhe institucionet, t­ë cilat e kan­ë detyrim institucional, veç vler­ësimeve konkrete n­ë adres­ë t­ë tij, pati edhe shum­ë falenderime, gj­ë q­ë me shum­ë modesti z. Çela i quajti edhe si detyrime morale p­ër qytetin e tij.

Çela n­ë mënyrë krejt njer­ëzore k­ërkoi mb­ështetjen e artist­ëve që ai vet­ë t­ë ket­ë sa m­ë shum­ë mund­ësi nes­ër për t’u dh­ën­ë vendin q­ë ata meritojn­ë.

Premtimet e tij ishin shum­ë konkrete dhe me baza t­ë forta sigurie, duke synuar q­ë n­ë listat e Këshillit Bashkiak do t­ë p­ërfaq­ësohen nga njer­ëzit e artit dhe kultur­ës, ku ata vet­ë t­ë ken­ë mund­ësi ta thon­ë vet­ë fjalën e tyre aty ku duhet dhe me p­ërgjegjësi t­ë plot­ë p­ër at­ë çka meriton ky sektor, pasi artist­ët jan­ë njer­ëzit m­ë aktiv dhe m­ë t­ë respektuar t­ë qytetit.

Z­ëri i tyre shpreh besim, ngjall shpres­ë dhe optimizëm p­ër nj­ë jet­ë m­ë t­ë mir­ë n­ë komunitet. Aty ku frymon arti dhe kultura jetohet mirë dhe ka vetëm progres social-ekonomik nga i cili merr frymë i gjithë qyteti.

Gjat­ë diskutimeve t­ë këtij paneli ra n­ë sy edhe vler­ësimi i kandidat­it, p­ër deputet të këtij qarku, z. Edmond Ndou një zë tashmë i njohur për këtë qytet dhe vetë artistët me të cil­ët ka patur edhe ai shum­ë afrimitet, duke i p­ërkrahur dhe mb­ështetur vazhdimisht, sidomos gjat­ë k­ësaj situate pandemie ku arriti t­ë thyej akullin me “DHURATË PËR SHKODRËN” me koncertin recital t­ë “Mjeshtrit t­ë Madh” Bujar Qamili.

Ajo q­ë i dha m­ë shum­ë pozitivitet dhe ngroht­ësi r­ënd­ësis­ë s­ë secilit prej artist­ëve t­ë ftuar e jo vetëm, ishte znj. Linda Kavaja, nj­ëher­ësh edhe kandidate p­ër deputete e k­ëtij qarku tek L­ëvizja Socialiste p­ër Integrim, e cila me rolin e saj multidimensional, me dhuntin­ë e t­ë shprehurit dhe ngroht­ësin­ë e nj­ë vajze tipike bij­ë e qytetit t­ë Shkodr­ës, arriti t­ë heq­ë barrierat zyrtare, duke i dh­ën­ë asaj tryeze t­ë rrumbullak­ët ngroht­ësin­ë e nj­ë sofre bujare shkodrane.

Me pak fjal­ë ­ësht­ë fat p­ër Shkodrën q­ë rriti nj­ë bij­ë kaq dinjitoze, s­ë cil­ës duhet t’i besojmë, e me t­ë cil­ën duhet t­ë krenohemi t­ë gjith­ë.

Vler­ësimi p­ër artin dhe kulturën, si dhe kontributi  i z. Çela u kthye n­ë kryefjal­ë çka e b­ën k­ët­ë forc­ë politike detyrimisht t­ë marr­ë angazhime e t­ë mbaj­ë premtime lidhur me problematikat e kthyera tashm­ë n­ë ngërrçe pasive, t­ë hartuara si projekte e t­ë depozituara n­ë sirtarët e mi tha z. Çela. Ju jeni z­ëri dhe syri v­ëzhgues, ju jeni forca m­ë e madhe e k­ëtij qyteti, pasi influenca juaj i kalon ato t­ë nj­ë pushtetari apo deputeti para elektoratit, sa her­ë ngjiteni n­ë sken­ë dhe pasqyroni realitetin bashk­ëkohor, ndaj t­ë gjith­ë duhet t­ë bashkohemi p­ër t’i mb­ështetur artist­ët, p­ër t­ë mbrojtur artin dhe kulturën e qytetit ton­ë.

Me kaq pesh­ë ishin edhe diskutimet e artist­ëve aktorë, bejtexhi, instrumentistë e këngëtarë si; Bashkim Alibali, Merita Smaja, Hajro Pepa, Raimonda Marku, Muhamet Çekini, Orjeta Kelaj, Nimet Leka, Skënder Xhafa, i cili përfaqësonte Malësinë e Madhe, Lulka Merkulaj, anëtari i grupit të bejteve shkodrane Dilaver Cufi, Faik Alushi etj, e n­ë veçanti diskutimi i drejtoresh­ës s­ë Teatrit “Migjeni” znj. Rita Gjeka, e cila veç kontributit t­ë p­ërhersh­ëm t­ë z. Çela vler­ësoi faktin se fal­ë k­ëmbnguljes s­ë tij sot Teatri “Migjeni” g­ëzon titullin “Nderi i Kombit”.

Në këtë takim nuk munguan as Drejtori i Akademisë Radiotelevizive Gëzim Podgorica, deputetja Lindita Reçi dhe producenti i Agjensisë së Spektakleve “Buna 1” Arben Mazi.

P­ërtej depolitizimit t­ë pend­ës time poetike dhe publicistike s­ërish e quaj veten me fat t­ë gjëndesha n­ë k­ët­ë panel diskutimesh, ku dol­ën n­ë pah krejt k­ëndsh­ëm marrdh­ëniet e ngushta shoq­ërore q­ë Shkodran­ët kan­ë me nj­ëri-tjetrin, t­ë cilat nuk i p­ërçajn­ë dot as bindjet politike dhe as interesat personale. Me t­ë drejtë shkodran­ët vler­ësohen dhe respektohen si bijtë e bijat e p­ërkundur n­ë djepin e kultur­ës.

Edhe kësaj here triumfoi suksesi i punës së kordinatorit për artin, kulturën dhe sportin z. Agron Isufi.

Ky takim mori përmasat e një darke vllazërore të shtruar me bujarinë që e karakterizon biznesmenin shkodran, njëherësh dhe deputetin  zoti Agron Çela.

Duke i uruar z. Agron Çela dhe gjithë ekipit t­ë tij suksese n­ë k­ët­ë garë politike, gjej rastin t­ë vler­ësoj dhe falenderoj nga zemra artist­ët e qytetit tim, ikonat e artit shqiptar q­ë din­ë ta d­ëshmojn­ë me art qytetarin­ë dhe kulturën e qytetit ton­ë antik.