Kastriot Myftaraj: Donald Lu nuk ka marrë mbështetjen e Departamentit të Shtetit- Fake News Sorosian

722
Tani kur fabrikimi i lajmeve të rreme është në qendër të debatit ndërkombëtar, kemi një shembull të fabrikimit të lajmit të rremë, me burim “Zërin e Amerikës” në shqip, se Departamenti i Shtetit të SHBA, edhe tani që u ndryshua administrata në Washington, dhe në pushtet është Trump, mbështet Ambasadorin amerikan në Tiranë Lu, në qëndrimet e tij që ishin zbatim i udhëzimeve të një tjetër administrate, asaj të Obamës. Televizionet, gazetat dhe portalet sorosiane të Tiranës shpejtuan ta shesin si mbështetje të Departamentit të Shtetit një intervistë në “Zëri i Amerikës” në shqip të zëvendës-zëdhënësit të Departamentit të Shtetit, Mark Toner, i cili momentalisht, në periudhën kalimtare të ndryshimit të administratave në Washington është Acting Spokeperson, domethënë ushtrues i detyrës së zëdhënësit, pas dorëheqjes së zëdhënësit. Mark Toner ka ardhur në detyrën e zëvendës-zëdhënësit si i emëruar nga paraardhësi i Sekretarit të sotëm, Tillerson, z. Kerry. Toner e ka mbajtur detyrën e zëvendës-zëdhënësit si kur Departamentin e Shtetit e drejtonte Hillary Clinton, ashtu edhe kur atë e drejtonte John Kerry. Sigurisht që z. Toner nuk do ta mbajë këtë detyrë edhe në Administratën “Trump”, por nuk mund t’ i kërkohet Sekretarit Tillerson që pa u mbushur dy javë qëkurse e mori detyrën, të zëvendësonte edhe zëvendës-zëdhënësin. Në detyrën e zëvendës-zëdhënësit, z. Toner u bë kamikaz i Hillary Clinton duke u përpjekur të arsyetojë se përdorimi prej saj i një serveri privat për të kryer komunikimet zyrtare, në detyrën e saj shtetërore, nuk përbënte asnjë rrezik qoftë edhe për t’ u hackuar. Në një konferencë për shtyp, i pyetur nga gazetarët, ai madje tha se serveri nuk ishte hackuar, pastaj u detyrua të pranonte se “I misspoke”! Për ta parë me zë dhe figurë pinokun sorosian mjafton që të shkruani në Youtube: State Department Mark Toner Caught Lying Nuk është rastësi që sorosianët të cilët kontrollojnë “Zërin e Amerikës” në shqip, e intervistuan z. Mark Toner. Ky zotëri, në 2011, kur ka qenë zëvendës-zëdhënës në kohën kur Sekretare e Departamentit të Shtetit ishte Hillary Clinton, ka shpallur një standard se ato që thonë zyrtarët në media nuk përbëjnë qëndrimin zyrtar të Departamentit të Shtetit. Në dhjetor 2011, kur iu kërkua nga gazetarët që të komentonte një thënie të ambasadorit amerikan në Belgjikë, Howard Guttman, z. Toner tha se: I think you saw – actually, let me start again. I’m not aware that his remarks were cleared back here in Washington. He made very clear in a subsequent statement that they were his thoughts or his remarks. Domethënë ambasadorët amerikanë na folkan edhe nga mendja e tyre në media (dhe këtu duhet pasur parasysh se pjesën më të madhe të qëndrimeve të tyre ambasadorët amerikanë në Tiranë i kanë mbajtur në media dhe jo në deklarime zyrtare, në pikëpamjen formale) Gjithsesi, pavarwsisht sesi kishte folur ambasadori Guttman, tani i kërkohej z. Toner që të shprehte qëndrimin e Departamentit të Shtetit, domethënë të qeverisë amerikane, sepse për këtë qëllim kishte dalë para gazetarëve. Ja sesi vazhdoi debate i z. Toner me gazetarët për këtë çështje: QUESTION: That’s great, Mark. I’m glad that you do, and I’m sure everyone is glad that you do, but do you agree with the content of Ambassador Gutman’s speech? MR. TONER: We – QUESTION: I don’t know; it’s a pretty easy question. Yes or no? MR. TONER: It is – it was his remarks. It was his opinion. He was not speaking on behalf. QUESTION: So he wasn’t speaking – the Ambassador to Belgium, he was not speaking. MR. TONER: I think he said as much. He said it was his remarks and he was speaking on his own. QUESTION: No, he didn’t. He did not say that. He – but he was not speaking on behalf of the U.S. Government? MR. TONER: I don’t believe so. Sipas këtyre që thotë z. Toner më lart, ai nuk ka shprehur qëndrimin e Departamentit të Shtetit kur ka folur për Ambasadorin Lu. Asgjë nga ato që thotë Toner për Ambasadorin Lu nuk gjendet në faqen zyrtare online të Departamentit të Shtetit. Mark Toner është bërë legjendar për gafat e tij, duke mbrojtur kauza të pambrojtshme gjatë kohës që i shërbente Hillary Clintonit dhe John Kerry-t, kështu që ai është krejt i pabesueshëm kur flet në media, në emër të Departamentit të Shtetit. Në të gjithë këtë histori lajmi është që Menada Zaimi, folësja e VOA ka pirë një kafe me Mark Toner, me ndërmjetësinë e Fondacionit “Soros” në Tiranë dhe i ka çuar atij të fala nga Remzi Lani, me të cilin janë njohur në forumet sorosiane.
Sigal