“Grushti i shtetit”, Meta: Kam dyshime, që për fat të keq do dalin dhe bashkëpunëtorë ndërkombëtarë

446
Sigal

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka dhënë një intervistë për gazetarin Ilir Babaramo ku, ka ngritur dyshime të forta se në puçin e mazhorancës për të kapur Kushtetutën dhe Gjykatën Kushtetuese, janë të përfshirë edhe bashkëpunëtorë ndërkombëtarë.

Pjesë nga intervista

Gazetari: Përse nguteni atëhere drejt datës 2 mars, për të protestuar në rrugë para Kryeministrisë kur ambasadorët më të rëndësishëm në Tiranë thonë që duhet të prisni një ekspertizë të Komisionit të Venecias?

 Presidenti Meta: Ambasadorët këtë gjë e thanë përpara dhe për mendimin tim, ata, bënë veprim shumë të gabuar.

Sepse ata dolën jashtë statusit të tyre diplomatik në Republikën e Shqipërisë. Mendo sikur ambasadorja e Shqipërisë në Romë të vinte në diskutim dekretin e Presidentit të Italisë! Do ta kishin paketuar, ambalazhuar, siç paketohen ato plaçkat që sillen me DHL, dhe për 24 orë e kishe në Rinas. Megjithatë, ata e bënë këtë gjë, edhe pse unë, u thashë që kjo nuk është kërkesë për Venecian se, është qesharake.

Sepse Venecia e ka shkruar që Gjykata Kushtetuese ndërtohet në mënyrë të balancuar nga Presidenti, si kryeri i Shtetit dhe është i pari Presidenti, nga Parlamenti dhe ka parasysh parlament demokratik, jo gjysmë-Parlament si ky i joni që është në gjendje anti-kushtetuese prej një viti me 122 deputet me letra nga 140 dhe nga Gjykata e Lartë.

Vetë Venecia ka thënë që edhe radha do përcaktohet në Kushtetutë dhe do përcaktohet edhe në ligj, një për një, për çdo emër. Pse? Sepse e ka thënë Venecia vetë, na e ka dërguar me letra që atëherë kur e kemi bërë. Sepse mund të ndodhi që Presidenti dhe shumica në Parlament të jenë të një linje politike.

 Gazetari: Ndërkohë socialistë thanë që, ju nuk e respektuat afatin 1-mujor, për të përzgjedhur emrin e dytë…

 Presidenti Meta: Se çfarë thonë socialistët…. specialistët, jo socialistët. Socialistët janë seriozë, këta janë rilindas. Por, çfarë thotë Venecia, edhe radha kushtetuese është e rëndësishme duhet të jetë e balancuar.

Mund të ndodhë që Presidenti dhe shumica në Parlament të jenë të një linje politike dhe t’i plotësojnë të 6 vendet me njëherë dhe bëjnë kuorumin, rimarrin çdo gjë, mbarojnë punë. Në Gjykatën Kushtetuese nuk ke as mendim oponent, përbën një rrezik kapja politike e Gjykatës Kushtetuese. Kjo ka qenë dhe është shumë e qartë, kjo është dhe arsyeja pse ata nuk e pritën Venecian.

 Ata, e kërkuan gjoja Venecian, për të relativizuar përgjegjësitë penale të Dvoranit se ai, nuk është vetëm ai, ka bërë bashkëpunëtorë të shumtë. Ja dolën disa bashkëpunëtorë, por do dalin dhe të tjerë. Kam dyshime, që për fat të keq do dalin dhe bashkëpunëtorë ndërkombëtarë. Më këtë akt dhe tentativë të pastër të grushtit të shtetit.

Unë kam respektuar Venecian, e kanë kërkuar ata, se unë nuk mund të kërkojë Venecian e të vë në diskutim diçka që e kam bërë në përputhje më Kushtetutën e Republikës se Shqipërisë.

Por, meqenëse e kërkuan ata, shumë mirë bënë që e kërkuan ata, kërkova edhe unë, për aktet që ka bërë Kuvendi në mënyrë që ata, të shikojnë se çfarë ka ndodhur realisht dhe jam i sigurt që kur unë të shkoj në seancën plenare në Venecia, që po më çon Rilindja, ata do ta kuptojnë edhe më qartë se çfarë ka ndodhur këtu.

 Gazetari: Ju thoni që Kuvendi bëri një akt të njëanshëm?

Presidenti Meta: Cilin akt të njëanshëm?

Gazetari: Që nuk respektoi, afatin e ardhjes së Komisionit të Venecias për të dhënë gjykimin e tij.

Presidenti Meta: Kuvendi i thirri dhe për çështjen e ligjit dhe pyetjet kryesore ishin për këtë gjë.

Gazetari: Keni dijeni si ka reaguar Venecia lidhur me këtë fakt të kryer?

Presidenti Meta: Unë nuk flas as në emër të Venecias, as të ndërkombëtareve dhe as të ambasadave. Unë flas në emër të Kushtetutës dhe të popullit shqiptar. Kushtetutën këta e kanë bërë leckë, sepse janë njerëz pa dinjitet, janë njerëz pa atdhe, janë një bandë falsifikatorësh siç e shikojmë shumë qartë në kupolën më të lartë të shtetit.

Institucionet këtu kanë rënë! Pse, kanë rënë institucionet? Sepse Presidenti u kërkon në mënyrë të përsëritur me shkresa zyrtare të dokumentuara, të protokolluara dhe vetë nga Kuvendi i Shqipërisë, bashkëpunim me Kuvendin. I kërkon KED-it bashkëpunim, i kërkon Dvoranit bashkëpunim, respekto Kushtetutën, respekto këtë, respekto atë. Gjëja më qesharakë është sesi mund të shpiket afat nga Dvorani.

Afatin e ka të qartë Kushtetuta, për çdo vakancë janë 30 ditë dhe Presidenti për vakancën e parë veproi menjëherë, dhe i bëri thirrje Kuvendit dhe ia çoi edhe dekretin e parë dhe i tha, unë veprova, tani vepro dhe ti për të parin, që unë të veproj për të dytin timin, apo të tretin në radhë siç e vendos Kushtetuta, siç me të drejtë i ka renditur edhe KED-ja.

Sepse KED-ja e ka bërë renditjen sipas Kushtetutës, President, Parlament. President, Parlament.

Nuk e ka bërë President, President, Parlament, Parlament.

U gajasën të gjithë kur kishin thënë; po mirë, ti pse ia dërgove Presidentit këto të dyja menjëherë dhe nuk ja dërgove të paktën të katërta në një ditë siç edhe u miratuan. Po nuk pata kohë kishte thënë, 6 ditë se kisha disa punë të tjera administrative, po fotokopjoja. Po mirë, nuk pate kohë, po pse nuk ja dërgove Parlamentit dy të parat, meqë ti lidhjen e ke më direkte me Parlamentin dhe zotin Ruçi, por ia dërgove Presidentit.

Sepse kur Presidenti të dërgon ty një shkresë si Ardian Dvorani, këtë ia dërgon dhe Kryetarit të Kuvendit edhe Avokatit të Popullit, që është institucioni që me Kushtetutë monitoron gjithë veprimtarinë e KED-së. Por, këtë ja dërgon të gjitha ambasadave të BE-së, që paguajnë këtu 200 milionë euro, ia dërgon dhe Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ndërkohë dhe të lutet në mënyrë të vazhdueshme, të lutem të bashkëpunojmë, që të mos të kemi përplasje midis institucioneve, sepse edhe emrat janë të parazgjedhur në mënyrë të tillë që të kishte përplasje.

Sepse ishte një gjë mjaft qesharake, ishin 6 emra, ndërkohë që sipas Kushtetutës dhe frymës së ligjit duhet të ishin minimumi 12 emra, pra nga 3 emra të ndryshëm për çdo vend.

Ndërkohë ti krijon këtë situatë kaq të turpshme dhe skandaloze, sepse mendon që anëtari i Gjykatës Kushtetuese është një portokalle aty të bahçja e Presidencës, që ti mund të dalësh nga muri ta vjedhësh dhe të ikësh me vrap. Kjo është historia për ta kuptuar më thjeshtë.