Gentian Çala: Rama duhet të shijojë fundin e tij politik

775
Sigal

Nga Gentian Çala

Disa njerëz reflektojnë ose ndryshojnë vetëm kur prekin fundin. Nuk di ta them përse kjo nuk ju ndodh më herët, por mendoj se mundësia e fundit ia vlen të provohet. Ndaj KM-i Rama duhet lënë që të prekë fundin e tij politik. Kjo mund ti japë një hapësirë reflektimi për të shkuarën, për gjithçka të bërë keq. Qytetari Rama duhet të jetë i çliruar nga Kryeministri Rama, ndaj ta lejojmë të shijojë humbjen dhe zbritjen nga froni.

Sot media i krijoji hapësirë një ngjarje të arrestimit të një personazhi me armë, i gjetur pranë selisë së PS-së, i cili disa kohë më parë kishte kërcënuar Kryeministrin. E denjë kjo për një skenar filmi hollivudian, nuk duket ngjarje tipike shqiptare. Ekzekutimet politike nuk duhet të jenë jetësore, por politike! Kaq mjafton, kurse skenari tjetër nuk i përket një demokracie dhe as mendjeve racionale, por ekstremizmit politik apo me ngjyrime të tjera. Kemi arsye të besojmë edhe te inskenimi i kësaj situate, por më mirë le të flasin institucionet ligjzbatuese.

Kujt i intereson një Ramë i viktimizuar?! Askujt nga ata që janë në opozitë me të. Opozitës i interesojnë zgjedhjet dhe ndryshimi politik. Kaq. Fati i Ramës nuk mund të zgjidhet nga ata që janë kundërshtarë të tij. Ai duhet të përballet me humbjen dhe ta pranojë atë, ai duhet të përballet me mëkatet e tij të shumta dhe i duhet dhënë mundësi të mbrohet para drejtësisë, zotit dhe qytetarëve të tij. Nga Kapitulli i Ramës na duhet të mësojmë se ku u gabua. Individi Rama ka të drejtat dhe detyrimet e tij karshi vendit. As viktimizim dhe as amnesti!

Njerëzit e pushtetshëm thjesht jetojnë sikur ata do të jenë gjithmonë në të njëjtën pozitë. Ata nuk mendojnë se kur nuk do të jenë më, kjo i bën thjesht të humbasin arsyen dhe sensin e realitetit. Guacka e pushtetit mbyllet aq fort sa nuk të lejon të shohësh përtej saj. Ndijesia e humbjes e mbyll më shumë guackën, në vend që ta hapë atë. Ndaj Rama sot ndihet i atakuar ngado, i brishtë dhe viktimizohet. Një Kryeministër i rënë nuk ka nevojë të shtyhet për tu rrëzuar. Fabula duket e thjeshtë dhe nuk bën të komplikohet.

Rama duhet lënë të shijojë fundin e tij politik, Rilindja duhet të përjetojë agoninë, kurse PS-ja duhet të dalë në opozitë për tu riorganizuar.