Hezitimi ndaj vaksinave nuk është i ri – historia na tregon se ne duhet të dëgjojmë, jo të dënojmë

174

Pas lajmit të mirë nga tre prova të veçanta të vaksinave COVID-19, optimizmi se jeta mund të “kthehet në normalitet nga pranvera” po rritet.

Ka shumë arsye për ta zbutur këtë optimizëm pasi ka shumë që nuk dimë për sigurinë dhe efikasitetin afatgjatë të këtyre vaksinave, siç e kanë theksuar shumë.

Ka shqetësime të tjera në lidhje me marrjen e vaksinave, siç janë ngritur nga media dhe përdoruesit e Twitter, duke u përqëndruar në 14% që do të refuzonin një vaksinë COVID plotësisht dhe një tjetër 14% që do të hezitonin të merrnin vaksinën. Mbulimi ka qenë i shpejtë për t’i bashkuar njerëzit që janë “hezitues të vaksinave” me teoricienët e konspiracionit – duke bërë krahasime midis atyre që janë të kujdesshëm ndaj vaksinave të sapo zhvilluara dhe budallenjve të butë ose krijuesve të miteve gërryese që refuzojnë shkencën e zërit.

Ne duhet të jemi të kujdesshëm për të pikturuar të gjithë ata që nuk janë të sigurt për teknologjinë e re mjekësore dhe trajtimet me të njëjtën furçë të gjerë. Ky lloj skepticizmi ka një histori të gjatë, e cila duhet të na shtyjë drejt një bisede më të zhytur në mendime dhe më produktive në lidhje me vaksinat, në vend të vizionit polarizues të anti-vakserave të këqij ose budallenj kundrejt qytetarëve të mirë, të përgjegjshëm.

Për një gjë, jo të gjitha hezitimet janë të njëjta. Ekziston një spektër që varion nga anti-vaksistët e ashpër deri te ata me shqetësime të arsyeshme në lidhje me sigurinë ose mirëqenien e kafshëve. Vlen gjithashtu të theksohet se ndërsa lëvizjet anti-vaxx dhe individët mund të jenë të vlefshëm për lajmet, ndikimi i tyre në normat e vaksinimit shpesh është i mbivlerësuar dhe mbështetja për vaksinat COVID-19 është në të vërtetë e lartë (72%).

Mësimet e historisë
Më e rëndësishmja, historia na tregon se skepticizmi i përhapur në lidhje me vaksinimin është shpesh një produkt i marrëdhënies së qytetarëve me shtetin. Kjo është e lehtë për t’u parë në historinë e kujdesit shëndetësor amerikan, ku eksperimentet mjekësore të sanksionuara nga shteti shpesh minojnë besimin midis pacientëve të shekullit 20 dhe mjekëve të tyre. Studimi famëkeq i Tuskegee Syphilis, për shembull, zgjati për 40 vjet. Ishte viti 1972 para se dikush të mendonte të pyeste nëse ndalimi i qëllimshëm i trajtimit nga pacientët e zezë të varfër me sifilis (edhe pasi terapia me antibiotikë u bë e disponueshme) për të studiuar “historinë natyrore” të sëmundjes ishte një gjë e arsyeshme që një shtet t’u bënte qytetarëve të tij .

Historia e këtij lloj mosbesimi mjekësor daton që nga origjina e vetë vaksinimit. Në fund të shekullit të 19-të, kur qeveria angleze u përpoq të bënte të detyrueshme vaksinat e lisë, ata u pritën me protestë. Vaksinat kishin të dhëna të dobëta të sigurisë në Anglinë Viktoriane dhe shpesh vinin me efekte anësore dobësuese dhe madje vdekjeprurëse. Por vaksinimi i detyrueshëm u kuptua gjithashtu si një mjet i një qeverie gjithnjë e më ndërhyrëse që kishte rënë në zakonin e përdorimit të kompetencave të tyre ligjore për të synuar grupe të ndryshme të prekshme të njerëzve, përfshirë punëtorët e seksit dhe migrantët.

Për shkak se vaksinimi ishte gjithashtu i lidhur ngushtë me legjislacionin e Ligjit të Varfër që detyronte punëtorët dhe familjet e tyre në regjimin brutalizues të shtëpisë së punës, statusi i tij i ri i detyrueshëm dukej një përpjekje për të shtrirë të njëjtën vëmendje ndëshkuese në klasat punëtore.

Këto protesta nuk ishin rezultat i teorive të paarsyeshme të konspiracionit. Çfarëdo vaksinimi i mirë që mund të ketë bërë në kontrollin e shkatërrimeve të lisë, të cilat në të vërtetë kalonin nëpër banesa të të varfërve që punonin, frika se vaksinimi mund të çonte në margjinalizim të mëtejshëm ishte i fortë dhe, duke pasur parasysh kontekstin, i arsyeshëm. Duke zgjedhur midis sëmundjes ose nënshtrimit, të varfërit që punonin gjatë epokës Viktoriane zgjodhën atë që ata perceptonin të ishte – dhe mund të ketë qenë edhe më e vogël – nga dy të këqijat.

E kaluara nuk është pas nesh

Megjithëse këto ngjarje janë tani një pjesë e historisë, ato nuk janë prapa nesh. Trashëgimitë e tyre barten nga brezi në brez, ndonjëherë në mënyrë të qartë në kujtesën kolektive të një popullsie, dhe herë të tjera më qetësisht në formën e heqjes së të drejtës së vazhdueshme. Në të vërtetë, shkaqet dekurajuese të incidencës dhe vdekshmërisë COVID-19 që kemi parë midis grupeve etnike të pakicave tregojnë drejt të njëjtit racizëm sistematik që ngjarjet si Tuskegee përçuan më qartë.

Këto fara mosbesimi janë mbjellë anembanë globit. Fushata e CIA-s për të gjetur Osama bin Laden përfshiu një projekt të rremë të vaksinimit të hepatitit B, i cili në mënyrë të kuptueshme shkatërroi besimin e publikut në programet shëndetësore globale në Pakistan.

Kompanitë farmaceutike zakonisht provojnë produktet e tyre në vendet në jug para se t’i shesin ato për fqinjët e tyre më të pasur, në veri. Hezitimi në këto kontekste është të paktën i kuptueshëm. Ta themi thjesht, ka një mungesë globale të besimit. Dhe besimi është ajo që na duhet shumë për marrjen dhe suksesin e vaksinimit.

Duke pasur parasysh këtë, fakti më befasues mund të jetë se shumica dërrmuese e njerëzve janë të gatshëm të besojnë se qeveria e tyre do të bëjë atë që duhet për qytetarët e saj. Kjo na tregon diçka inkurajuese për besimin që njerëzit tani kanë në mjekësi dhe kërkime shkencore. Por kjo nuk duhet të na ndalojë të kemi biseda të rëndësishme se pse disa njerëz mund të hezitojnë përpara një vaksine të re.

Pas këtij lajmi të mirë të vaksinave, mund të duket një çështje e vogël që ne të heqim hezituesit e vaksinave nga grumbulli i teoricienëve të konspiracionit. Por kjo retorikë ka rëndësi: ajo errëson një mori arsyesh shumë më të hollësishme që njerëzit hezitojnë, dhe kjo na ndalon të mendojmë me kujdes se pse kemi besim dhe pse të tjerët mund të mos kenë.