Zbulohen 5 lloje të reja bretkosash mini

476
Sigal

Shkencëtarët në Ludëig-Maximilians-Universitaet (LMU) në Mynih dhe Koleksioni Shtetëror i Bavarisë i Zoologjisë kanë emëruar pesë lloje të reja të bretkosave të gjetura në të gjithë ishullin e Madagaskarit. Më e vogla prej tyre është sa një kokërr orizi ose pak më e madhe.

Madagaskari, një ishull pak më i madh se Franca kontinentale, ka më shumë se 350 lloje bretkosash. Ky numër i specieve të njohura është vazhdimisht në rritje, dhe shumë nga speciet e sapoemëruara janë shumë të vogla.

Mark D. Scherz, kandidat për doktoraturë në LMU Munich, dhe Dr. Frank Glaë, Udhëheqës i Sektorit të Herpetologjisë në Koleksionin Shtetëror të Zoologjisë në Bavari në Mynih, së bashku me kolegët në Universitetin Teknik të Braunschëeig dhe Universitetin e Antananarivo kanë emëruar pesë lloje të reja të bretkosave të vogla të gjetura në të gjithë ishullin.

Pesë lloje të reja i përkasin një grupi bretkosash që i përkasin një familje shumë e larmishme që gjendet në çdo kontinent përveç Antarktidës dhe Evropës.

Në këtë grup përfshihet edhe bretkosa më e vogël në botë Paedophryne amauensis nga Papua Neë Guinea, të cilat arrijnë një madhësi prej 7.7 mm.

Ajo që është e mrekullueshme është se, në bretkosat më të vogla, “miniaturizimi” ka evoluar në mënyrë të pavarur shpesh herë brenda një rajoni të vetëm, siç theksohet në këtë studim të ri.

Tre nga speciet e reja i përkasin një grupi që është tërësisht i ri për shkencën, të cilën autorët e kanë quajtur Mini zyrtarisht.

Dy llojet e tjera të Rhombophryne proportionalis dhe Anodonthyla eximia janë gjithashtu vetëm 11-12 mm të gjata dhe janë shumë më të vogla se të afërmit e tyre më të afërt.

“Kur bretkosat evoluojnë në madhësinë e trupit të vogël, ato fillojnë të duken shumë të ngjashme, prandaj është e lehtë të nënvlerësohet se sa të larmishëm janë ato,” thotë Mark D. Scherz, autori kryesor në studimin e ri.

“Emri ynë i ri i gjinisë, Mini, i thotë të gjitha. Të rriturit e dy llojeve më të vegjël janë 8-11 mm të gjatë dhe madje edhe anëtari më i madh i gjinisë, është 15 mm i gjatë”.

Gjetja e bretkosave të vogla në fletë është e vështirë.

Plus që është shumë e vështirë ti kapësh sepse kanë ndjeshmëri të lartë ndaj çdo lëvizje madje ndaj edhe lëvizjeve më të pa ndjeshme.