Supai: Një fshat indian i izoluar brenda Kanionit të Madh

428
Sigal

Fshati amerikan Supai është fshati më i largët, dhe e vetmja mënyrë për të arritur atë është me helikopter ose në këmbë.

Fshati Supai i vendosur në pjesën e poshtme të Kanionit Havasu i njohur gjithashtu si Kanioni Katarakt, një degë anësore e Kanionit të Madh, në rezervimin e Havasupai Nation.

Shtëpia e fisit Havasupai që ka jetuar në të për të paktën 800 vitet e fundit, Supai është ndoshta fshati më i izoluar në Shtetet e Bashkuara.

Havasupai do të thotë “njerëzit e ujërave gjelbra”.

Emri vjen nga ujërat e gjelbra të Havasu Creek, ndërsa rrjedh përmes Kanalit Havasu dhe përmes Supai derisa të derdhet në lumin Kolorado.

Fisi Havasupai është Kombi më i vogël indian në Amerikë që arrin rreth 600 njerëz.

Megjithëse vetëm 13 km nga rruga më e afërt, asnjë makinë nuk mund ta arrijë atë.

Mënyra e vetme për të arritur në të është marrja e një helikopteri ose udhëtimi me një mushkë përgjatë rrugës Havasupai.

Supai është i vetmi vend në Shtetet e Bashkuara ku posta vazhdon të funksionojë dhe të shpërndahet nga mushkat.

Edhe sot, populli Havasupai vazhdon të kultivojë të korrat dhe të endë shporta, por burimi kryesor i tyre i të ardhurave është përmes turizmit.

Çdo vit më shumë se 20.000 vizitorë ecin në rrugën e tyre në fshat.

Fshati ka biznese të shumta që ushqejnë turistët, si kafene, disa dyqane të përgjithshme, një shtëpizë dhe një zyrë postare nga ku mund të postoni kartolina.

Fshati gjithashtu ka një shkollë, një kishë LDS dhe një kishë të vogël të krishterë, ndër ndërtesat e tjera.