Stresi rritet me plakjen, ja si e shpjegojnë studiuesit

376
Sigal

Stresi rritet me plakjen dhe kontribuon në osteoartrit (dëmtim i kockave), një formë e sëmundjes degjeneruese të përbashkët që prek kërcijtë dhe kockat. Shkencëtari Kang et al ka analizuar rolin e qelizave të kërcirit (chondrocyte) në OA.

Stresi oksidues shkaktoi dëmtimin e ADN-së tek pacientët. 

Minjtë e trajtuar me miR-204 shfaqën degjenerim të përshpejtuar të kërcireve dhe ndryshime në përshtatshmëri me përmbajtjen e matricës ekstracelulare dhe veçanërisht pësuan një reduktim në sintezën e proteoglikanit.

Trajtimi me anti-miR-204 shpëtoi katabolizmin e kërcit në një model të miut post traumatik të OA-së dhe ex-vivo të kërpudhave humane të OA-së.

Ky studim identifikon një rrugë të rëndësishme për homeostazën e matricës së kërcit.

Një humbje progresive e matricës së kërcit çon në zhvillimin e osteoartritit (OA). OA si rezultat i reduktimit të prodhimit të matricës së veçantë të kërcit dhe rritjes së sekretimit të ndërmjetësve katabolicë nga hondrocitet.

Senescence Chondrocyte është një ngjarje e rëndësishme qelizore që kontribuon në një çekuilibër të tillë në metabolizmin e matricës gjatë zhvillimit të OA.

Këtu, ne identifikojmë miR-204 si një mikroRNA dukshëm e rregulluar në kërci në OA. miR-204 është nxitur nga faktorët e transkriptimit GATA4 dhe NF-κB si përgjigje ndaj sinjaleve të senescencës.

Up-rregullohen miR-204 në të njëjtën kohë synon komponente të shumta të rrugës biosinteze të proteoglikanit të sulfatuar (PG), duke mbyllur në mënyrë efektive anabolizmin e PG.

Shprehja ektopike e miR-204 në nyje shkakton humbje spontane të kërcit dhe zhvillimit OA, ndërsa inhibimi i miR-204 përmirëson OA eksperimentale, me rikthimin e njëkohshëm të sintezës PG dhe shtypjen e faktorëve të fenotipit sekretor të lidhur me senescence (SASP) në kërc.

Në mënyrë kolektive, ne zbulojmë një shteg të stresit-aktivizuar të senescence që nënkupton homeostasis ndërprerë matricës në kërc OA.