Shfaqja e anomalive në tokë para tërmeteve, shkencëtarët zbulojnë arsyen

102
Sigal

Sizmologët kanë njohur për disa kohë rreth anomalive të shkurtra, delikate në fushat elektrike nëntokësore që ndodhin para një tërmeti, ndonjëherë javë më parë, por deri më tani nuk ishte e qartë për ta se çfarë saktësisht po i shkaktonte ata.

Studimi i ri sugjeron që përgjigja mund të qëndrojë në gazrat që grumbullohen para një tërmeti. Shtresat shkëmbore të padepërtueshme mund të rrëshqasin mbi thyerjet, duke bllokuar rrjedhën e ujërave nëntokësore. Kur ky bllokim çahet dhe presioni zvogëlohet, dyoksidi i karbonit ose metani i tretur në ujin e bllokuar lirohet, i cili zgjerohet gjithnjë e më shumë dhe shpërthehet në çarje të prishjes. Gazi elektrizohet pasi elektronet e lëshuara nga sipërfaqja e shkëmbit janë bashkangjitur në molekulat e gazit, shkruan Science Alert.

Në laborator, shkencëtarët testuan reagimet e dioritit kuarc, gabros, bazaltit dhe granitit të imët në simulimet e ngjashme me tërmetin. Ata zbuluan se rrymat e gazit të ngarkuar me të vërtetë mund të lidheshin me një thyerje shkëmbi.

Një hipotezë tjetër është se shkarkimet elektromagnetike ndodhin kur shkëmbinjtë bëhen gjysmëpërçues për shkak të temperaturës së ngritur, ndërsa disa ekspertë besojnë se këto shkarkime nuk mund të jenë parashikues të tërmeteve.

Ne vetëm do të dimë pas hulumtimeve të mëtejshme nëse këto shpërthime mund të parashikojnë me të vërtetë një tërmet. Nëse ato rezultojnë vërtet parashikuese të tërmeteve, ne mund të vijmë një hap më afër parashikimit më të saktë të ngjarjeve të tilla.

“Si rezultat i këtij eksperimenti laboratorik, mund të zbulohet një sinjal elektrik që shoqëron një tërmet duke vëzhguar një rrymë telurike të induktuar në një përcjellës, siç është një tub uji çeliku i varrosur nën tokë. Kjo ide thjesht po kalon nëpër teste në terren të modelit “, thonë shkencëtarët.