Plastika: Kimikatet e tyre janë të rrezikshme për të gjithë familjen

182
Sigal

Zërat shkencorë që flasin për rreziqet e plastikës për shëndetin tonë po forcohen, duke i bërë thirrje njerëzimit të kufizojë sa më shumë përdorimin e saj, duke e zëvendësuar me materiale të tjera. Këtij rekomandimi i shtohet edhe një studim i ri, i cili thekson se rreziku është aq i lartë sa që “transferohet” te brezat e ardhshëm.

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë argumentojnë, në veçanti, se një baba i ekspozuar ndaj kimikateve në plastikë që ndikojnë në shëndetin metabolik “lënë trashëgim” dëmin e pasardhësve të tij, deri në dy breza më vonë. Përfundimet e studimit janë publikuar në Environmental International.

Plastika përmban kimikate që prishin hormonet (përçarësit endokrine), duke rritur rrezikun e sëmundjeve të ndryshme kronike, si diabeti dhe obeziteti . Deri kohët e fundit, shkencëtarët janë fokusuar në atë se si ekspozimi plastik ndikon te një nënë, ndërsa ekspozimi nga babai ka qenë shkencërisht i margjinalizuar.

Në këtë studim të ri, ekipi shqyrtoi ndikimin e ekspozimit të babait ndaj një substance të quajtur diciklohekzil ftalat (DCHP) , të cilën prodhuesit ia shtojnë plastikës për të rritur forcën e saj. Studiuesit shikuan efektin e këtij kimikati në shëndetin metabolik të minjve të gjeneratës së parë dhe të dytë. Eksperimentet e tyre zbulojnë se ekspozimi ndaj diciklohekzil ftalatit për 4 javë rezulton në zhvillimin e rezistencës së lartë ndaj insulinës tek pasardhësit e gjeneratës së parë dhe të dytë. Zbulimi ishte dukshëm më i dobët në minjtë e gjeneratës së dytë, por ende vazhdoi.

“Ne zbuluam se ekspozimi i babait ndaj ftalateve që prishin endokrin mund të ketë efekte negative në shëndetin metabolik të pasardhësve të tij,” tha Changcheng Zhou, një profesor i shkencave biomjekësore në Shkollën e Mjekësisë, në një deklaratë të Universitetit.

Rreziku është më i lartë për pasardhësit femra

Duke përdorur metodën PANDORA-seq , Dr. Zhou dhe ekipi i tij u përqendruan veçanërisht në molekulat e vogla të ARN-së që ekzistojnë në spermatozoidet dhe bartin informacionin gjenetik tek brezat e ardhshëm. Ajo që ata gjetën ishte se ekspozimi ndaj ftalatit dicikloheksil mund të modifikojë ARN-në e spermës. Në fazën eksperimentale të studimit, ekipi kishte minj meshkuj të gjeneratës së parë të race me femra të paekspozuara për të prodhuar pasardhës të gjeneratës së dytë. Rezultatet treguan se ekspozimi ndaj diciklohekzil ftalatit atëror shkaktoi shqetësime metabolike, si te meshkujt. si dhe në pasardhësit femra të gjeneratës së parë, por prekën vetëm pasardhësit femra të brezit të dytë.

Diciklohekzil ftalati është një kimikat që gjendet gjerësisht në shumë ushqime, por edhe në ujë, si dhe në mostrat e urinës dhe gjakut të njeriut. Megjithëse ndikimi i menjëhershëm i ekspozimit të njeriut ndaj këtij kimikati është ende i paqartë, Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA-së ka shtuar dicikloheksil ftalat në një listë me përparësi të lartë për vlerësimin e rrezikut. “Është e rëndësishme të minimizohet përdorimi i produkteve plastike. Kjo mund të kontribuojë edhe në uljen e ndotjes plastike, e cila është një nga çështjet më të rëndësishme mjedisore të ditëve të sotme”, përfundon Dr. Zhou.