Nasa dëshiron që publiku të ndihmojë me idetë për tualete të reja të astronautëve në hënë

67

Nasa i ka kërkuar publikut të ndihmojë në krijimin e tualeteve që do të përdorin astronautët në hënë. Kreu në sipërfaqen hënore paraqet sfida të veçanta, në disa raste edhe më të vështira se ato të ndërmarra nga njerëzit në orbitë në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor. Këto sfida përfshijnë sesi saktësisht astronuatët që janë drejtuar për në hënë do të jenë në gjendje të shkojnë në tualet, ndërsa merren me vështirësitë e paraqitura nga më pak gravitetit dhe udhëtimi i gjatë në sipërfaqe. Tani Nasa i ka kërkuar publikut të propozojë “koncepte romane të projektimit për tualete kompakte që mund të funksionojnë si në mikrogravitet ashtu edhe me gravitetin hënor”. Tualetet hapësinorë janë përdorur tashmë në vende të tilla si Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor. Por ato janë të dizajnuara për mikrogravitet, në vend se graviteti më i fortë i provuar në sipërfaqen hënore. Agjensia e hapësirës tashmë po punon për të rregulluar tualetet ekzistues, tha ajo, por po kërkonte ide nga publiku me shpresën se ata mund “t’i afroheshin problemit me një mentalitet të ndryshëm nga inxhinieria tradicionale e hapësirës ajrore”.