Çfarë mund të mbillni në dimër në ballkonin tuaj

205
Sigal

Iku koha e artë e të mbjellave në ballkon. Tani me uljen e temperaturave, duhet ndryshuar strategji në të mbjellat, pra është analogji me shprehjen ‘sipas vendit dhe kuvendi’.

Aktualisht në ballkonin tim kam mbjellë domate qershi, qepë të njoma, hudhra, rreth 8 rrënjë bizele, majdanoz dhe kopër.

Edhe pse kujdesem për të ulur tendën sa herë ka erëra të forta, s’ia kam dalë t’i shpëtoj domatet qershi, nga të cilat kanë mbetur vetëm gjysmat.

Në fakt, ato kanë bërë kokrra plot por procesi i pjekjes së tyre do një kohë të gjatë, ose s’mund të skuqen fare si pasojë e mungesës së diellit.

Prova e ballkonit tim më çoi në sugjerimet e teknologëve ushqimorë, të cilët i mëshojnë gjithnjë faktit që ne duhet të konsumojmë vetëm prodhimet e stinës.

Tani është koha për të mbjellë jeshillëqe, spinaq, hudhra e qepë të njoma, sallatë, bizele, pse jo dhe lakër e presh edhe pse jemi paksa me vonese, sepse janë perimet më rezistente ndaj të ftohtit.

Përsa i përket erëzave, bashkë me të ngrohtin iku edhe koha e tyre. Borziloku dhe nenexhiku mbillet me farë në dalje të dimrit e lulëzon shumë shpejt.

Specat djegës po ashtu duan ambient të ngrohtë dhe ujë në të rrallë. Majdanozi e koperi, sa delikatë janë në shije, ashtu janë edhe në përbërje.

Për momentin vazot e mbjella me erëza i kam ende në ballkon pasi i kam sistemuar në një vend që nuk i kap era, megjithatë mendoj se me uljen e parashikuar të temperaturave duhet t’i gjej një vend brenda, ku i sheh dielli dhe larg ajrit të kondisionuar.