A është e sigurt të notosh gjatë pandemisë së koronavirusit?!

72

A është e sigurt të bësh not në pishina publike gjatë shpërthimit të COVID-19? Po për liqenet, lumenjtë dhe oqeanet? Ka disa mënyra më të mira për të qëndruar në formë ose për të përballuar nxehtësinë sesa noti. Por shqetësimi nga COVID-19 ka frikësuar shumë njerëz për shkak të rrezikut të ekspozimit ndaj virusit në ujë plus frikën e turmave të pashmangshme.

Në fakt, ekspertët e sëmundjes infektive thonë se noti, në vetvete, është me rrezik të ulët. Ajo që njerëzit duhet të kenë kujdes është ajo që ndodh jashtë ujit: shoqërimi me miqtë, ndarja e peshqirëve dhe përdorimi i dhomave me dollapë të përbashkëta.

Më qartë: Kur jeni jashtë ujit dhe afër të tjerëve, është e rëndësishme të mbani një maskë. Por njerëzit nuk duhet t’i veshin ato ndërsa notojnë, sepse, siç thekson në mënyrë të çuditshme Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve, “Maska mund të jetë e vështirë në frymëmarrje kur janë të lagura.”

Ja çfarë duhet të dini për notin gjatë epokës së koronavirusit:

A është e sigurt noti në pishina publike?

Për shkak se shumica e pishinave të mirëmbajtura publike përmbajnë klor dhe kripë, shanset për të kontaktuar koronavirusin në to janë shumë të ulta, tha Dr. Ellen Eaton, nga Universiteti i Alabama në Birmingham, ndihmës profesoreshë e cila përqendrohet në sëmundjet infektive. Siç shpjegoi ajo, uji në një pishinë publike të mirëmbajtur “duhet të vrasë virusin”.

Virusi zakonisht përhapet përmes pikave në ajër kur njerëzit teshtijnë, kolliten ose flasin ngushtë me njëri-tjetrin, sipas Shkollës Mjekësore të Harvardit. Për të shmangur këtë rrezik, notarët duhet të qëndrojnë gjashtë metra larg, ndërsa ndodhen jashtë pishinës, tha Eaton.

Ajo është më e shqetësuar për aktivitetet rreth pishinave, si ndryshimi i rrobave në një dhomë me dollapë me kyç ose radhët për të marrë objekte të ndryshme që nevojiten në pishinë.

A është noti i sigurt në oqean?

Lajmi i mirë për notin në oqean, apo në ndonjë zonë të madhe uji të kripur, është se “vëllimi është aq i gjerë sa do të ishte me të vërtetë e pamundur që çdo sasi e konsiderueshme e virusit të thithej” në ujë, tha Eaton.

Sidoqoftë, ashtu si në pishinë, duhet të shmangni plazhet e mbushura me njerëz dhe të uleni afër njerëzve jashtë ‘flluskës’ suaj. Dhe është një ide e keqe të ndani pijet me të tjerët dhe të uleni në peshqirin e një personi tjetër.

Fatkeqësisht, rojet e jetës që monitorojnë plazhet dhe pishinat janë në rrezik të kontraktimit të COVID-19, për shkak të shansit që ata duhet të kryejnë reanimim nga goja në gojë tek njerëzit që janë të infektuar me virus, thotë Eaton.

A është e sigurt noti në liqene dhe lumenj?

Ashtu si pishinat publike dhe oqeani, noti në liqene dhe lumenj duhet të jetë i sigurt, “për sa kohë që nuk është një situatë e mbushur me njerëz,” thonë ekspertët. Zakonisht është mirë të ruhet një distancë nga dikush tjetër për të shmangur kontaktin me ta.  Në fund të fundit, aktiviteti fizik është i shëndetshëm për sa kohë që njerëzit marrin masat paraprake.(Fortune)SCAN