10 mënyra se si t’i shpëtoni vapës në shtëpi pa qenë nevoja të përdorni kondicionerin

819
Sigal

Një udhëzues për t’i mbijetuar ngrohjes në qytet pa ajër të kondicionuar dhe pa konsumuar shumë energji.

Dikush e ka atë dhe abuzon, duke e kthyer shtëpinë ne akull, ai që nuk e ka atë ëndërron për të gjatë natës, duke u kthyer në shtrat dhe duke kërkuar qoshet më të freskëta të jastëkut: Ajri i kondicionuar, nëse nuk përdoret me kritere ka të ngjarë të transformojë faturat tona nga ato të energjisë elektrike në llogari të një resorti me pesë yje, dhe shkakton një tepricë të konsumit të energjisë elektrike.

Si ta freskosh shtëpinë duke e përdorur kondicionerin sa më pak të jetë e mundur?

1-Ulni grilat dhe hapni perdet gjatë orëve më të nxehta të ditës, në mënyrë që të krijoni hije nga rrezet e diellit. Gjithashtu mbyllni dhe dritaret. Kjo mund të duket një kontradiktë, por nuk do të lejojë që ajri i lagësht dhe i rëndë të hyjë në shtëpi. Mund ti hapni  dritaret, në orët e para të mëngjesit ose gjatë natës: Kështu do të rifreskohen dhomat.

2-Aty ku është e mundur, vendosni tenda: duke i mbajtur ato të hapura do keni më shumë hije në dritaret e shtëpisë madje dhe në momentet më të ngrohta mund të kaloni disa orë jashtë.

3- Nëse keni një zonë të vogël në natyrë, një tarracë, një ballkon ose një kopsht, sidomos nëse ndodheni në anën më të ekspozuar dhe me diell të shtëpisë, mbusheni atë me bimë dhe zogj, ata do të ndihmojnë për të mbrojtur dhe përthithur disa nga nxehtësia.

4-Mos u përpiqni të krijoni më shumë lagështirë brenda shtëpisë tuaj: lani rrobat ose bëni dush në orët më te freskëta, mëngjes herët, pasdite vonë ose darkave për të parandaluar kondensimin dhe avullin nga përkeqësimi i situatës.

5- Fikni të gjitha pajisjet që nuk i përdorni sepse ngrohin dhomën.

6 – Asnjë tharëse flokësh, furrë, dritë e ndritshme, tashmë është shumë e nxehtë, le të mos dëmtojmë veten! Fikini edhe dritat, ditët janë të gjata dhe shtëpia do jetë e ndriçuar deri vonë.

7- Konsumoni ushqime të freskëta dhe të pasura me ujë.

8- Izoloni shtëpinë tuaj. Nëse keni një bodrum, izoloni sipërfaqet më të ekspozuara ndaj dritës së diellit.

9-  Perdet e brendshme kanë rëndësinë e tyre gjithashtu, preferoni më së shumti ngjyrën e bardhë sepse ndihmon për të reflektuar rrezet e diellit.

10- Nëse nuk i rezistoni nxehtësisë me të gjitha këto masa paraprake, zgjidh të merrni një freskuese .Për të njëjtin interval përdorimi një freskuese konsumon rreth 15 herë më pak se një kondicioner mesatar.

Për përdorimin e kondicionerit: Ndizeni atë vetëm gjatë orëve më të nxehta dhe fikeni nëse largoheni nga shtëpia. Mos harroni të mbyllni dritaret, të mbani shtëpinë freskët dhe mos e vendosni në më shumë se 6 gradë nën temperaturën e jashtme (temperatura ideale në shtëpi, sipas Ministrisë së Shëndetësisë, është 24-25 ° C, edhe nëse përdoret kondicioneri).