Grekët e fundit Bizantinë po përballen me zhdukjen në Turqinë islamike

488
Sigal

Grekët që përfaqësojnë gjurmët e fundit të Bizantit të Krishterë dhe Perandorisë Romake po shkojnë drejt zhdukjes së tyre përfundimtare në Turqinë e Rexhep Tajip Erdogan, me numrin e tyre që zvogëlohet në një grusht të thjeshtë nën qeverinë e tij islamike.

Ajo që sot është Turqi vetëm filloi të kolonizohej nga popujt Turk rreth vitit 1071, pasi paraardhësit e tyre Selxhukë kishin arritur nga Azia Qendrore dhe mposhtën forcat e sundimtarit të krishterë grek Romanos IV Diogjen në Betejën e Manzikert.

Gjurmët e fundit të shtetit bizantin gjendet atje ku u shkatërruan përfundimisht me pushtimin brutal të Konstandinopojës, i konsideruar gjerësisht si qyteti më i madh i krishterë në botë, në 1453, ose pa dyshim tek rënia e kështjellës së Kalasë Salmeniko në Greqinë e sotme në 1461.

Megjithë masakrat dhe skllavërimet e përhapura gjatë pushtimeve turke, megjithatë, Grekët e rajonit mbijetuan dhe iu lejua diçka prej një jete kulturore, megjithëse si qytetarë të klasit të dytë, për shekuj.

Por grekët në Stamboll, siç quhet tani Kostandinopoja, kanë rënë nga 200,000 në vitin 1914 në, zyrtarisht, vetëm 3,000 – dhe një korrespondent i Times që vizitoi qytetin për të intervistuar disa nga të mbijetuarit, të njohur si Rum, raporton që shifra e vërtetë mund të jetë rreth një mijë.

Subjektet e intervistës së korrespondentëve të Times nuk përshkruanin një jetë aq të vështirë sa ajo e kaluar nga disa paraardhës të tyre, të tilla si në 1821, kur shumë nga Grekët e qytetit u masakruan dhe Patriarku i Konstandinopojës u var në portën e katedrales së tij, ose në 1955, kur shërbimet e sigurisë organizuan masakra të dhunshme kundër tyre.

“Të gjithë janë zhdukur tani,” tha Lazari Kozmaoglu, pronari 75-vjeçar i një dyqani të rrallë mishi derri.

“Kur isha i ri, u lodha duke u përshëndetur të gjithëve që kalonin në rrugë. Tani është kaq e vetmuar, ”  tha ai, duke kujtuar se lagja që ishte shtëpia e rreth 5,000 Grekëve u reduktua në vetëm shtatë tani.

Autoritetet e kanë bërë gjithnjë e më të vështirë për të Krishterët Ortodoksë për të marrë një edukim fetar për shembull, dhe disa kisha dhe manastire historike janë shkatërruar ose rivendosur si xhami, ndonjëherë me pak paralajmërim.

Viktima më e famshme ishte (ish) Kisha e Urtësisë së Shenjtë, ose Hagia Sophia, e shndërruar me forcë në një xhami pas pushtimit turk, por u shndërrua në një muze laik pas rënies së dinastisë Osmane në fillim të shekullit 20.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tani e ka kthyer atë në një xhami edhe një herë, duke trembur të krishterët në të gjithë botën.