Hollanda/ Procedurat për studime

136
Sigal

Hollanda destinacioni i ri për studentët shqiptarë. Tarifat vjetore të shkollimit variojnë nga 8000 -11000 euro. 7 hapat që ju duhen për të studiuar, 10 programet më të kërkuara dhe 10 universitetet me të preferuara

Hollanda, destinacioni i ri i preferuar për studentët shqiptarë

Gjithnjë e më shumë të rinj shqiptarë janë të interesuar të studiojnë në Hollandë, për shkak të kushteve në të cilat zhvillohet procesi arsimor dhe, jo vetëm. Si konsulentë për studime jashtë vendit, kohët e fundit jemi përballur me një rritje të aplikimeve për universitetet Hollandeze. Me këtë ritëm, ne presim që shifrat për këtë destinacion studimi, të dyfishohen në vitin e ardhshëm. Në të njëjtën kohë, ne vërejmë një rritje të interesit të universiteteve më të mira hollandeze për të tërhequr të rinj shqiptarë për të studiuar programe të ndryshme. Sistemi universitar hollandez bazohet në dy lloje, secili me institucionet e veta të specializuara. Kështu, ne po flasim për universitete teorike (të përqendruara në kërkime) dhe universitete të shkencave të aplikuara (me një fokus në pjesën praktike të studimit). Për të dy llojet e studimeve, Hollanda vjen me një sistem shumë të favorshëm, programe te akredituara në anglisht, një bazë inovative universitare, dhe çmime të përballueshme për arsim. Tarifat vjetore të shkollimit për studimet universitare, variojnë nga 8000 euro deri në 11000 euro. Universitetet gjithashtu, ofrojnë bursa për studentë me rezultate të shkëlqyera akademike, të cilat variojne nga 3000 deri në 5000 euro në vit. Për më tepër, shteti Hollandez ofron mundësinë e aplikimit për bursa të tjera specifike për të mbuluar vlerën e studimeve. Shteti Hollandez inkurajon sistemin e arsimit dhe punësimit dhe është modeli aktual në të cilin punojnë shumica e të rinjve, gjë që i shton vlerë shoqërisë, si tani ashtu edhe në të ardhmen. Hollanda ka zhvilluar një strategji të qartë në këtë drejtim dhe mund të themi se, është vendi që praktikisht ju “paguan që të mësoni”.

7 hapat që ju duhen për të studiuar në këtë vend të begatë

Hapi 1: Gjeni një program studimi

Hollanda ofron më shumë se 2,100 programe studimi dhe kurse të mësuara, në anglisht. Shqyrtoni programet e mundshme të studimit në këtë faqe interneti ose më tej: www.studyfinder.nl.

Hap 2: Kontrollo akreditimin dhe institucionin

Kontrolloni nëse programi i zgjedhjes suaj është i akredituar nga NVAO (Organizata e Akreditimit e Hollandës dhe Flanders) ose nga një organizatë tjetër. Akreditimi është një tregues i rëndësishëm për cilësinë e programit. Kontrolloni nëse institucioni sipas zgjedhjes tuaj, ka nënshkruar Kodin e Sjelljes.

Hap 3: Organizoni për të financuar

Nëse nuk mund të mbështeteni në fondet tuaja për të studiuar, mund të kërkoni bursa dhe të zbuloni nëse keni të drejtë. Në www.grantfinder.nl, ju mund të gjeni një pasqyrë të bursave në dispozicion, për studentët që dëshirojnë të vijnë në Holandë. Ju gjithashtu, mund të kontaktoni Ambasada Hollandeze në vendin tuaj ose zyrën e marrëdhënieve ndërkombëtare të institucionit tuaj.

Hapi 4: Përmbushni kërkesat dhe aplikoni për kursin

Gjeni cilat janë kërkesat e pranimit për programin që keni zgjedhur. Kontaktoni institucionin hollandez që ofron programin për të kërkuar më shumë informacion në lidhje me kërkesat e pranimit, kërkesat gjuhësore etj. Në përgjithësi, kërkesa kryesore për pranimin në një program bachelor, është një diplomë e shkollës së mesme në nivelin e duhur. Për pranimin në një program të masterit, aplikantët duhet të kenë të paktën një diplomë bachelor ose ekuivalentin e saj. IELTS dhe TOEFL janë zakonisht teste gjuhësore të pranuara. Rezultatet e kërkuara janë të paktën 550 (bazuar në letër) ose 213 (bazuar në kompjuter) për TOEFL. Për IELTS kërkohet një rezultat prej të paktën 6. Nëse programi është i përshtatshëm dhe ju plotësoni kërkesat, ndiqni procedurën e institucionit për pranim. Ndiqni udhëzimet e institucionit se si të aplikoni. Shpesh ky informacion, renditet në faqen e internetit të kursit të institucionit.

Hap 5: Ndiqni rregullat e emigracionit

Kontrolloni se cilat rregulla të emigracionit aplikohen për ju. Mund të kërkojë deri në gjashtë muaj nga mbledhja e dokumenteve të kërkuara për marrjen e vizës aktuale (nëse është e nevojshme). Ju mund të gjeni se cilat rregulla zbatohen për ju në Viza Studentore Wizard. Mblidhni të gjitha dokumentet përkatëse të kërkuara nga autoritetet hollandeze të emigracionit. Nëse keni nevojë për një vizë hyrjeje (MVV), institucioni juaj pritës, duhet ta rregullojë atë në emër tuaj. Gjeni se cilat dokumente ju nevojiten në magjistarin për vizë studentore.

Hapi 6: Gjeni një vend për të jetuar

Sapo të mbërrini në Hollandë, do t’ju duhet një vend për të jetuar. Gjetja e banesave mund të jetë e vështirë, sigurohuni që të filloni të kërkoni sa më shpejt të jetë e mundur. Mos harroni të kërkoni ndihmë nga institucioni juaj pritës në rregullimin e një vendi për të jetuar. Institucioni juaj duhet të jetë në gjendje t’ju ofrojë më shumë informacion në lidhje me strehimin.

Hapi 7: Sigurohuni që jeni të siguruar

Të gjithë studentët në Hollandë janë të detyruar të kenë sigurim shëndetësor. Ka disa opsione për ju, që ta rregulloni këtë. Kontrolloni informacionin dhe rregulloret në lidhje me sigurimet shëndetësore, për të gjetur se si mund të organizoni sigurimin tuaj.

TOP 10 programet më të kërkuara nga studentët shqiptarë:

 • International Business
 • Hospitality Management
 • Computer Science & Engineering
 • Psychology
 • ICT
 • Creative Business
 • Economics & Business Economics
 • Computing Science
 • International Business Administration
 • Tourism Management

 

Universitetet me numrin më të lartë të studentëve të huaj:

 • TU Eindhoven University
 • Hotelschool the Hague
 • Tilburg University
 • HU University of Applied Sciences
 • The Hague University of Applied Sciences
 • Fontys University of Applied Science
 • Avans University of Applied Science
 • HAN University of Applied Sciences
 • Rotterdam Business School
 • Breda University of Applied Sciences