Paga mesatare në Shqipëri, nuk përballon çmimin e karburantit

166
Sigal

 

Rumania renditet e 29-ta, në renditjen e 104 vendeve për fuqinë blerëse të karburantit. “Picodi”, një kompani e analizës së tregut me bazë në Poloni, nëpërmjet anketimit, ka ngritur një raport i cili tregon se sa litër karburant mund të blejë një banor, me një pagë mesatare neto, raporton “Profit.ro”. Renditur më mirë ishin vendet si Spanja (1,026 litra dhe vendi i 18-të), Italia (858 litra dhe vendi i 23-të) ose Polonia (808 litra dhe vendi i 25-të). Situata duket edhe më mirë në Suedi (1,771 litra dhe vendi i 9-të), Gjermani (1,786 litra dhe vendi i 8-të) dhe Irlandë (2,029 litra dhe vendi i 5-të), sipas të dhënave totale nga “Picodi”. Shqipëria, Moldavia dhe Ukraina zunë tre vendet e fundit përkatësisht me 289, 358 dhe 389 litra.

Nga 104 vendet e anketuara, çmimi më i ulët i benzinës u vu re në Algjeri (0.29 euro për litër), dhe çmimi më i lartë – në Hong Kong (2.03 euro për litër).

Në renditjen globale të fuqisë blerëse, vendet e Gjirit janë vazhdimisht në krye të renditjes: Katar – 6,532 litra; Arabia Saudite – 5,170 litra; Kuvajti – 5,158 litra.

Amerikanët mund të blejnë 4,723 litra benzinë ​​për pagën mesatare, Australianët – 4,128 litra, Kanadezët – 2,616 litra dhe Kinezët – 955 litra.

Taxhikistani dhe Zambia janë vetëm pak më të mirë, me 188 dhe 214 litra. Vlen të shikohet edhe Venezuela. Ky vend po lufton me një situatë të paqëndrueshme ekonomike, por ka ruajtur kufijtë e vitit të kaluar në blerjet e benzinës. Çdo qytetar mund të blejë 120 litra benzinë ​​me rreth 0.0015 euro për litër. Sapo të tejkalohet kufiri, çmimi i benzinës rritet në 0.42 euro për litër. Sipas llogaritjeve, paga mesatare në këtë vend ju lejon të blini 230 litra benzinë ​​(120 litra të subvencionuara dhe 110 litra me çmimin e përgjithshëm), 82 litra më shumë, se vitin e kaluar.