Rrëfimi i Seit Jonuzaj, për Flotën Detare në komunizëm

852
Sa baza ushtarake detare kishte Shqipëria?
Fillimisht Shqipëria, me krijimin e Forcës Detare të pasçlirimit më 1945, si bazë detare kishte vetëm Durrësin. Më 1953 u krijua baza e Sazanit, më 1958, baza e Pashalimanit, më vonë u krijua baza e Shëngjinit, pastaj e Sarandës dhe baza e Portopalermos. Pra, Shqipëria arriti të kishte 6 baza ushtarako-detare. Nga këto, Baza e Pashalimanit dhe ajo e Palermos shërbyen kryesisht për nëndetëset, kurse të tjerat për anijet mbiujëse.
  • Enver Hoxha në Pashaliman, menjëherë pas largimit të sovjetikëve: Kujdes, Vlora mbi të gjitha!
  • Mehmet Shehu, Beqir Balluku, Hysni Kapo, Petrit Dume, ishin burra shteti seriozë, që interesoheshin deri në hollësi për problemet e punës
  • Si u krijua më 1945, baza e Durrësit?
  • Më 1953 u krijua baza e Sazanit,
  • Më 1958, baza e Pashalimanit, më vonë u krijua baza e Shëngjinit, pastaj e Sarandës dhe baza e Portopalermos
  • Flota Luftarake Detare ishte një flotë moderne, me oficerë të aftë dhe armatim që të përballonte çdo situatë
  • Prishja me BS e gjeti FLD me motosiluruese rreth 80 anije, anije patrullimi12, minaheqëse 8, anije ndihmëse 12
  • Flota u doli zot ujërave të saja detare, saqë asnjë anije e huaj, civile apo ushtarake, nuk guxonte të shkelte ujërat tona, pa%
Shkrimi u botua i plotë në Gazetën Telegraf, datë 01.12.2015