Mëno Dedaj/ Emigracioni politk shqiptar dhe të panjohurat e Intelixhent Servisit sipas burimeve angleze

150
Emigracion politik është konsideruar ajo pjesë e emigracionit shqiptar të larguar nga shqipëria prej viti 1944 e deri në vitin 1980, përfshi edhe Ahmet Zogun. Për vetë kushtet e këtyre të larguarve, lidhjet e tyre të gjithanshme me anglo-amerikanët, sidomos gjatë viteve 1944 e deri në vitet 1960, të cilët u ndihmuan prej tyre për tu rigrupuar në organizatat politike, si dhe fakteve që një kontigjent i madh prej tyre u përdorën në orvatjet e shumta për të rrëzuar qeverinë e Tiranës del e nevojshme që të themi dy fjalë për mardhëniet shqiptaro – anglo – amerikane, sepse lidhja dhe ndërvartësia e tyre është aq e thellë dhe e gjithanëshme dhe që i ka shërbyer të njëjtit qëllim e të njëjtes veprimtari sa që është e pamundur t’i ndash.
….
Kryeministri i Anglisë, lordi Bikonsfild nuk e priti delegacionin e Lidhjes së Prizerenit
– Dizraeli u tha me mospërfillje gjyshërve tanë më 1878 se “nuk interesohej për disa kasolle shqiptare”
– Deklarata e Çemberlenit më 6 Prill 1939 “nuk kemi asnjë interes të drejtëpërdrejtë në Shqipëri”
Për më tepër lexoni gazetën Telegraf
Sigal