Luan SHMILLI / Zbulohet dokumenti sekret mbi Isa Toskën dhe e vërteta italiane për Konferencën e Pezës

483

Cila ishte politika italiane ndaj grupeve të armatosura shqiptare në periudhën që kap pushtimin 1939 gjer më 8 shtator 1943

Në Shqipëri sot fryjnë erëra të ftohta revanshizmi duke dashur të mohohet gjithçka atdhetare, krijuar me mund dhe sakrificë nga shqiptarët më të përparuar të kohërave, sidomos asaj të luftës nacionalçlirimtare kundër pushtuesve nazifashistë dhe veglave të tyre, të cilët siç do shihet edhe nga ky studim historio-grafik i studiuesit italian Federico Nilia, përjashto vitet 1939-40 ku u përfshinë në rezistencë shumë të dobët kundër pushtimit fashist, më tej kanë prishur vendimet e marra së bashku me komunistët më 16 shtator 1942 në Konferencën e Pezës, duke sabotuar frontin Nacionalçlirimtar dhe rënë pre e pushtuesit, për të përfunduar me “Ballin Kombëtar” si bashkëpunëtorë të hapur të nazistëve gjermanë që pushtuan vendin. Studimi i botuar në revistën prestigjioze italiane “Storia Contemporanea”-Tetor 2012-(fq.47-64) hap një dritare të….

Për “Telegraf” nga Italia

Shkrimin e plotë do ta lexoni në brendi të “Telegraf” print