Ergys Alushi: Janarët e ftohtë të Vlorësqë prej vitit 1909

433
Sigal

Në janar të vitit 1909 jepet shfaqja e parë teatrale në historinë e Vlorës.Në një ditë të ftohtē janari të vitit 1914, 106 vjet më parē, ndërsa nē Vlorë ishte shpallur shtetërrethimi, nga frika e nje komploti turk, kryeministri i parë i Shqipërisë, Ismail Bej Vlora, do e dorëzonte qeverinë në duart e Komisionit Nderkombetar të Kontrollit.Në janar të vitit 1915 hapet kinemaja e parë në Vlorë.Po nē janar, 5 vjet më vonë, Ismail Bej Vlora, do të vdiste krejt papritur ndersa i ishte refuzuar nje pritje nga kryeministri italian dhe do të deklarohej para gazetarëve të huaj në Peruxhia.Në ditët e para të Janarit 1943, në Vlorë do të vriteshin nga mercenarët e Halil Alisë, ish komandanti i Luftës së Vlorës 1920 Qazim Koculi dhe prefekti i kohës Lele Koçi.

Në janar të vitit 1997 fillojnë protestat e para në Vlorë për falimentimin e firmave piramidale.

Në janar 1999 merret peng për disa orë nga një grup skafistësh drejtori i policisë së Vlorës.

Janarët e ftohtë të Vlorës! Historia vazhdon…