Antika Xhaferri: Ja e letra që shkroi Bilali në fletë vizatimi para se të arratisej në Greqi

701
Ndalemi para portës së shtëpisë së motrës së shkrimtarit dhe publicistit Bilal Xhaferri, Antike Myrtaj, pikërisht ku kryqëzohen rrugët e hyrjes për në qytetin e Sarandës, Qafës së Gjashtës dhe Kalasë së Lëkursit. Një shtëpi komode, dykatshe buzë rrugës kryesore, pikërisht tek ngrihet lapidar në përkujtim të të rënve dëshmorë për çlirimin e Sarandës më 9 tetor 1944. Na pret i shoqi i Antikes, Hamiti. Fillojmë ta ngacmojmë për lapidarin tek porta hyrëse se si ka mundësi që kjo familje e persekutuar me lapidarin e dëshmorëve dhe yllin e kuq tek porta. Hamiti na mirseardh dhe na thotë se nuk ka asgjë të keqe. Aty e ka vendin. Kur ndërtova shtëpinë, lapidari i vjetër u prish nga ndërtimet. Protestuan dhe e politizuan këtë situatë me dashakeqësi se si ballistat na prishën lapidarian. Shkova dhe u thashë se do ta bëj më të madh e më të bukur dhe kështu e bëra, ja siç e shikoni. Dëshmorët e Atdheut nuk kanë lidhje me sistemet e instaluara dhe politikat e ndryshme, ata janë të atdheut sepse kanë dhënë jetën, gjënë më të shtrenjtë e të paktheshme. Brenda gjejmë Antiken midis gazetave të ditëve të fundit.
Për më tepër lexoni Gazetën Telegraf….
Sigal