Studimi i ri / Drita LED ultra vjollcë eleminon 99.9% të koronavirusit në vetëm 30 sekonda

231
Sigal

Dritat LED ultra vjollcë mund të eleminojnë 99.9% të patogjenëve të koronavirusit në vetëm 30 sekonda – Zbulon një hulumtim të ri.

Shkencëtarët izraelitë kanë zbuluar se drita LED mund të dezinfektojë një ambient ndaj COVID-19. Ekipi i Universitetit të Tel Avivit që qëndron pas zbulimit tani po punon në sipërfaqet e vetë-pastrimit, duke përfshirë një tastierë laptop që vret mikrobet me dritë ultraviolet sa herë që mbyllet kapaku.

Dritat LED që lëshojnë dritë ultraviolet mund të vrasin koronavirusët dhe mund të përfshihen në sistemet e kondicionimit të ajrit për të sterilizuar dhomat, thonë shkencëtarët. Drita ultraviolet më parë është zbuluar se vret koronavirusët, përfshirë edhe atë që shkakton, por ky është studimi i parë i këtij lloji që tregon se rrezatimi ultraviolet i lëshuar nga dritat LED është gjithashtu shumë efektiv. Avantazhi është se dritat LED kërkojnë shumë pak energji, janë menjëherë të ndritshme dhe tani janë të zakonshme pas zëvendësimit të llambave më të vjetra.

Studimi u drejtua nga Profesor Hadas Mamane, Shef i Programit të Inxhinierisë së Mjedisit në Shkollën e Inxhinierisë Mekanike të TAU, Iby dhe Aladar Fleischman Fakulteti i Inxhinierisë, i cili shpjegoi kërkimin;

“E gjithë bota aktualisht po kërkon zgjidhje efektive për të dezinfektuar koronavirusin,” tha Profesor Mamane. “Problemi është që për të dezinfektuar një autobus, tren, sallë sportive ose aeroplan me spërkatje kimike, keni nevojë për fuqi punëtore fizike, dhe në mënyrë që spërkatja të jetë efektive, duhet t’i jepni kohë kimike për të vepruar në sipërfaqe. . Sistemet e dezinfektimit të bazuara në llamba LED, megjithatë, mund të instalohen në sistemin e ventilimit dhe kondicionerit, për shembull, dhe të sterilizojnë ajrin e thithur dhe më pas të emetuar në dhomë.

“Ne zbuluam se është mjaft e thjeshtë të vrasësh koronavirusin duke përdorur llambat LED që rrezatojnë dritë ultraviolet”, shpjegoi ajo. “Ne i vramë viruset duke përdorur llamba LED më të lira dhe më të disponueshme, të cilat konsumojnë pak energji dhe nuk përmbajnë mërkur si llambat e rregullta. Hulumtimi ynë ka implikime tregtare dhe shoqërore, duke pasur parasysh mundësinë e përdorimit të llambave të tilla LED në të gjitha fushat e jetës sonë, në mënyrë të sigurt dhe të shpejtë. ”