Serbia hap tubacionin për gazin rus, injoron kundërshtimin e SHBA

304
Sigal

Duke sfiduar thirrjet e SHBA për të ulur varësinë e saj nga furnizimet e energjisë nga Rusia, Serbia të Premten nisi zyrtarisht një lidhje të re gazi që do të sjellë gaz shtesë Rus në vendin e Ballkanit përmes Bullgarisë dhe Turqisë.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç mori pjesë në një ceremoni të premten për hapjen e seksionit 400 kilometra (250 milje) të tubacionit Rryma Turke, duke thënë se Serbia është bërë “shumë më e pasur” falë furnizimeve të reja ruse të energjisë.

“Serbia ka arritur, me ndihmën e miqve dhe partnerëve tanë rusë, të sigurojë furnizim në territorin e saj me gaz,” tha Vuçiç. “Nga territori ynë, gazi do të shkojë në Hungari, Bosnjë-Hercegovinë, ne do të shohim se cilat territore dhe vende të tjera (do të përfshihen) në të ardhmen. Kjo është një ditë e rëndësishme dhe e shkëlqyeshme për vendin tonë. ”

Serbia deri më tani ka marrë gazin rus përmes Hungarisë dhe Ukrainës. Por me përpjekjet e Moskës për të anashkaluar tubacionet e Ukrainës në pjesën tjetër të Europës, ajo ka qenë në kërkim të rrugëve alternative të furnizimit.

Ashtu si tubacioni pothuajse i përfunduar Nord Stream 2 që do të dyfishojë furnizimet e gazit rus në Gjermani, Rryma Turke u kërcënua nga sanksionet e SHBA ndaj kompanive të përfshira në projekt. Serbia, një vend kandidat i Bashkimit Europian, varet pothuajse tërësisht nga furnizimet e energjisë ruse. Uashingtoni ka qenë duke i kërkuar Serbisë që të diversifikojë furnizimet dhe përdorimin e saj të energjisë dhe dërgesat amerikane të gazit të lëngshëm, por ato priren të jenë më të shtrenjta.

Megjithëse kur ishte në Uashington, Vuçiç nënshkroi një zotim për të ulur varësinë e energjisë ruse të Serbisë, ai ka thënë se nuk do të shantazhohet nga askush për të blerë gaz më të shtrenjtë për arsye politike.

Megjithëse Serbia ka kërkuar zyrtarisht anëtarësimin në BE, ajo gjithashtu ka forcuar lidhjet e saj politike, ekonomike dhe ushtarake me aleaten tradicionale sllave Rusinë, si dhe me Kinën.

Furnizimet me gaz janë një nga mënyrat kryesore të Moskës për të ushtruar presion dhe ndikim politik në disa vende më pak të zhvilluara, përfshirë Serbinë.

Ambasadori rus në Serbi Aleksandr Botsan-Kharchenko tha gjatë hapjes së tubacionit se “ky është me të vërtetë dhurata më e mirë për Vitin e Ri”.

“Sapo filloi Viti i Ri, ne kemi një ngjarje të shkëlqyeshme në zhvillimin e marrëdhënieve tona dypalëshe,” tha ai.