Poloni, konservatorët fitojnë zgjedhjet, por humbin Varshavën

308
epa07110131 Leader of the Law and Justice (PiS) rulling party Jaroslaw Kaczynski speaks during an election evening in Warsaw, Poland, 21 October 2018. On Sunday Poles were casting their votes in the local elections, in which they elected councilors of all levels of local government, as well as mayors of villages, towns and cities. EPA/Jakub Kaminski POLAND OUT

Konservatorët në pushtet në Poloni kanë fituar zgjedhjet lokale në vend, por humbasin kolltukun të kryetarit të bashkisë së Varshavës, sipas sondazheve të para, Rafal Trzaskowski, kandidati i opozitës proBE, dominon ndaj rivalit Patryk Jaki, eksponent i ”Ligj dhe Drejtësi” dhe njëkohësisht zëvendësministër i Drejtësisë i qeverisë konservatore të Mateusz Morawieckit.

Sondazhi i ISPOS thotë se Rafal Trzaskowski, një ish-deputet, mori 51,4% të votave dhe do të bëhet kryetar i bashkisë së Varshavës pa pasur nevojë të marrë pjesë në balotazh më 4 nëntor.

Në zgjedhjet për këshillat provinciale, partia ”Ligj dhe Drejtësi” ka marrë mbështetje të lartë me 32,3%, sipas sondazheve të para.

Zgjedhjet e së dielës ishin testimi i parë kombëtar i mbështetjes për partinë e ”Ligj dhe Drejtësi”, politikat e së cilës kanë shkaktuar protesta në rrugë dhe përplasje të përsëritura me udhëheqës të Bashkimit Europian.

Pjesëmarrja në nivel kombëtar ishte 51,3%, shifër më e lartë se në vitin 2014, sipas daljes së exit poll të cilën zbuluan zgjedhjet e votuesve në 1 160 lokalitete të Polonisë.