Pa karantinë/ Greqia lejon hyrjen e shtetasve shqiptarë

256
Sigal

Nga kjo e hënë, Greqia hap kufijtë ajrorë, tokësorë e detarë më Shqipërinë, pas tre muajsh bllokimi për frenimin e përhapjes së koronavirusit. Qytetarët shqiptarë, ashtu si ata nga 28 vende të Bashkimit Europian e më gjerë, mund të vizitojnë Greqinë deri për qëllime turistike pa qenë nevoja e karantinës 14 ditore.

Greqia është i vetmi vend i Bashkimit Europian, që la të lira hyrje-daljet nga Shqipëria, por edhe nga vende të tjera të Ballkanit Perëndimor, si Maqedonia e Veriut dhe Serbia. Prej kësaj të hëne, shumica e vendeve anëtare të hapësirës Schengen kanë hapur kufijtë mes tyre. Të pakta janë vendet si Greqia që kanë hapur kufijtë me shtete jo anëtare të unionit.

Edhe pse vatra e përhapjes së Covid-19 në kontinent, Italia hapi kufijtë për të gjithë udhëtarët nga vendet europiane, po ashtu si Kroacia. Ndër synimet kryesore të këtyre vendeve është shpëtimi i sezonit turistik, edhe pse parashikimet e ekspertëve nuk janë aspak optimiste.

Kufijtë me Schengen-in i hapin këtë të hënë edhe Gjermania, Austria, Belgjika, Hungaria, Republika Çeke, Polonia, etj. Listës i shtohet edhe Franca, që përveçse kufijtë me Schengen-in, le të lirë edhe qarkullimin mes rajoneve të brendshme. Presidenti Macron e shpalli gjithë vendin “zonë të gjelbër”, e po ashtu deklaroi fitoren e parë ndaj koronavirusit, teksa shifrat e infektimit dhe vdekjeve janë minimale.

Ndërsa vende si Spanja e Portugalia, kufijtë për Schengen-in do t’i hapin prej 1 Korrikut. Po në këtë datë rekomandoi Komisioni Europian hapjen e kufijve për vendet e Ballkanit Perëndimor, por anëtarët ende nuk e kanë vendosur. Madje Gjermania vendosi t’i mbajë mbyllur deri të paktën më 31 Gusht.