Aneksimi i Bregut Perëndimor/ Izraeli ndërton Bypassin ‘Rruga Amerikane’ në Jeruzalem

301
Sigal

Ndërtimi po zhvillohet në një unazë kryesore të re për Jeruzalemin, për të cilin zyrtarët izraelitë thonë se do të përfitojnë të gjithë banorët e saj, por kritikët e projektit thonë se është një tjetër pengesë për shpresat palestineze për ta bërë Jeruzalemin Lindor kryeqytetin e një shteti të ardhshëm.

Bypass, i quajtur ‘Rruga Amerikane’, do të lidhë vendbanimet hebraike në Bregun Perëndimor të okupuar, që janë në veri dhe në jug të Jeruzalemit.

Në total, projekti, i cili do të zhvillojë përgjatë ose afër buzës së jashtme të Jeruzalemit Lindor, parashikohet të kushtojë më shumë se një çerek miliardë dollarë.

Ndërtimi vjen pasi qeveria izraelite do të fillojë diskutimet në nivelin e kabinetit nga 1 korriku në lidhje me zbatimin e premtimit zgjedhor të kryeministrit Benjamin Netanyahu për të aneksuar vendbanimet hebraike në Bregun Perëndimor – një hap i planifikuar që po ngjall kritikat në rritje ndërkombëtare.

Bisedimet e paqes midis Izraelit dhe Palestinezëve u prishën në vitin 2014.

Zyrtarët izraelitë thonë se rruga, e cila do të përfshijë një tunel 1.6 kilometër (një milje) në lindje të malit të Ullinjve, do të lehtësojë bllokimin e trafikut për izraelitët dhe palestinezët që jetojnë në këtë zonë.