OKB konfirmon vetitë shëruese të kanabisit / Hiqet nga lista e substancave narkotike

74

Komisioni i Kombeve të Bashkuara për Narkotikët njohu zyrtarisht vetitë mjekësore të kanabisit në një votë të hedhur në Vjenë nga vendet anëtare të organit ekzekutiv për politikën e drogës.

Asambleja në veçanti miratoi rekomandimin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) e cila tashmë kishte kërkuar për ta hequr atë substancat narkotike që konsiderohen të rrezikshme. E gjithë kjo për shkak të përdorimeve të saj terapeutike.

Pothuajse, i gjithë Bashkimi Europian dhe Amerika votuan pro këtij ndryshimi, duke arritur shumicën. Italia gjithashtu nënshkroi për po.

Nga ana tjetër, shumica e vendeve aziatike dhe afrikane e kundërshtuan atë. Kanabisi mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit, sklerozës, epilepsisë dhe madje edhe në lehtësimin e dhimbjeve të kancerit.

 

“Autoriteti kryesor shëndetësor në botë ka arritur të bindë djepin e luftës ndaj ilaçeve se kanabisi është një burim terapeutik”, komentoi Leonardo Fiorentini, sekretari kombëtar i Forum Droghe.