Media në Kinë: “Një epokë aziatike po vjen”

68

“Preludi për një epokë aziatike ka filluar,” tha qeveria kineze për Global Times të hënën, duke cituar të dhëna që tregojnë se Azia” do të kontribuojë rreth 60 përqind në rritjen ekonomike globale” deri në vitin 2030.

Artikulli përmendi gjithashtu theksin e shoqërive të Azisë Lindore në “rendin” mbi lirinë personale si një tregues i fortë që rajoni do të rimëkëmbet më me efektshmëri nga pandemia e koronavirusit në vazhdim se sa vendet perëndimore.

“Deri në vitin 2025, PBB-ja e Kinës pritet të arrijë ose edhe të tejkalojë atë të Shteteve të Bashkuara. India mund të kalojë Gjermaninë për t’u bërë ekonomia e katërt më e madhe në botë. … Statusi i Shteteve të Bashkuara si ekonomia më e madhe në botë po i afrohet fundit. Për herë të parë, tre vende aziatike do të jenë midis katër ekonomive kryesore të botës”, vuri në dukje gazeta.

Global Times përmendi “nënshkrimin e fundit të Partneritetit Ekonomik Gjithpërfshirës Rajonal (RCEP) më 15 nëntor” si një tregues i mëtejshëm i rritjes së dominimit ekonomik të Azisë.

Nënshkrimi i paktit tregtar bashkoi kombet e ASEAN [Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore], Japonia, Koreja e Jugut, Kina, Australia dhe Zelanda e Re në një nga blloqet më të mëdha tregtare. Kjo shënon një epokë të re për bashkëpunimin rajonal aziatik të karakterizuar nga multilateralizmi dhe liberalizmi tregtar. Në kushtet e procesit global të rimëkëmbjes gjatë epokës post-pandemike, ky konfigurim i ri mund të arrijë shumë gjëra.

India, të cilën Global Times citoi si një nga katër ekonomitë më të mëdha të botës për të ardhmen deri në 2025, në mënyrë specifike hoqi dorë nga nënshkrimi i RCEP në 15 nëntor, në përputhje me qëllimin e saj të deklaruar për t’u bërë më pak të varur nga zinxhirët e furnizimit jashtë shtetit, i cili nga ana e tij ndihmon Kinën duke mbizotëruar mbi prodhimin dhe tregtinë aziatike.

Shkruar nga Wang Wen, një “profesor dhe dekan ekzekutiv i Institutit Chongyang për Studime Financiare në Universitetin Renmin të Kinës”, artikulli Global Times argumentoi më tej se normat shoqërore të Azisë Lindore, veçanërisht përqendrimi i tyre te “Vetë-disiplina” dhe një “kod” sjelljeje, sugjerojnë që rajoni do të luftojë efektet anësore negative të pandemisë së koronavirusit me më shumë sukses sesa vendet perëndimore.

“Nga këndvështrimi i qeverisjes kombëtare, vendet e Azisë Lindore, të cilat i kushtojnë rëndësi rendit në kulturën e tyre, tregojnë efikasitet më të madh në luftën kundër pandemisë, krahasuar me vendet europiane dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat pretendohet se japin më shumë vlerë për lirinë, “Tha Wang.” Prandaj, vendet aziatike po ringjallin ekonomitë e tyre më shpejt se pjesët e tjera të botës.

Një raport i Jakarta Post i Janarit duket se mbështet parashikimin e Global Times të rritjes së ekonomive aziatike.

“Në vitin 2020, prodhimi i brendshëm bruto i Azisë do të tejkalojë prodhimin e brendshëm bruto (PBB) të pjesës tjetër të botës së bashku. Deri në vitin 2030, rajoni pritet të kontribuojë rreth 60% të rritjes globale, “zbuloi artikulli, shkruar në bashkëpunim me një anëtar të komitetit ekzekutiv të Forumit Ekonomik Botëror.

Azi-Paqësori do të jetë gjithashtu përgjegjës për shumicën dërrmuese (90%) të 2.4 miliardë anëtarëve të rinj të klasës së mesme që hyjnë në ekonominë globale. Pjesa më e madhe e kësaj rritje do të vijë nga tregjet në zhvillim të Kinës, Indisë dhe të gjithë Azisë Juglindore” shtoi gazeta indoneziane.