Mbikëqyrësi turk i mbrojtjes së të dhënave/ Gjobit “Facebook” për shkelje të privatësisë

500
Sigal

Autoriteti i Mbrojtjes së të Dhënave Personale të Turqisë (KVKK) ka gjobitur gjigantin e medias sociale, “Facebook” me rreth 270 mijë dollarë për një shkelje të të dhënave vitin e kaluar, që thuhet se preku rreth 300,000 përdorues në të gjithë vendin.

Vendimi për gjobë ndaj “Facebook” me shumë prej rreth 1.65 milionë lirash turke për këtë shkelje është marrë në prill, tha të premten KVKK-ja.

Shkelja ka ndodhur në shtator 2018, dhe për 12 ditë aplikacionet e palëve të treta ishin në gjendje për të hyrë në fotot e përdoruesve për shkak të një “API bug”.

Rreth 300,000 përdorues të Facebook në Turqi mund të jenë prekur nga ky “bug”, sipas mbikëqyrësit. Facebook vetë e pranoi çështjen përsëri në dhjetor.

Gjoba në vetvete vjen në dy pjesë, me një milion lira (rreth 164.000 dollarë) për dështimin për të reaguar në kohë për të rregulluar çështjen, dhe pjesa tjetër për mos njoftimin e autoriteteve turke sa më shpejt që të ishte e mundur pasi u zbulua gabimi.