G-7 apel Kinës: Hetim i plotë të origjinës së Covid

45
Sigal

Udhëheqësit e Grupit të Shtatë të Dielën kritikuan Kinën për të drejtat e njeriut në Xinjiang, si dhe kërkuan që Hong Kong të mbante një shkallë të lartë të autonomisë.

Gjithashtu ata kërkuan një hetim të plotë dhe të plotë të origjinës së koronavirus në Kinë.

Pasi diskutuan se si të dilnin me një qëndrim të unifikuar ndaj Kinës, udhëheqësit lëshuan një komunikatë përfundimtare mjaft kritike që u hodh në çështje të Kinës për disa nga çështjet më të ndjeshme, përfshirë edhe Tajvanin.

Rishfaqja e Kinës si një fuqi udhëheqëse globale konsiderohet të jetë një nga ngjarjet më të rëndësishme gjeopolitike të kohëve të fundit, krahas rënies së vitit 1991 të Bashkimit Sovjetik që i dha fund Luftës së Ftohtë.

Rritja e Kinës ka nervozuar gjithashtu Shtetet e Bashkuara: Presidenti Joe Biden e pershkruan Kinën si konkurrencën kryesore strategjike dhe është zotuar të përballet me “abuzimet ekonomike” të Kinës dhe të tërhiqet kundër shkeljeve të të drejtave të njeriut.