BE paralajmëron britanikët : Koha po mbaron për marrëveshjen e Brexit-it

42

Diplomatët e Bashkimit Europian paralajmëruan Britaninë të hënën se koha po mbaronte me shpejtësi për një marrëveshje Brexit dhe se tashmë mund të jetë tepër vonë për të ratifikuar një të tillë, pasi negociatorët në Bruksel filluan një përpjekje të fundit për të shmangur një dalje të trazuar në fund të dhjetorit.

Pothuajse pesë vjet që nga fillimi i fushatës për referendumin e Brexit, Britania dhe BE ende nuk kanë përpunuar sesi do të funksionojnë afro 1 trilion dollarë në tregti në vit sapo Britania të lërë një marrëveshje të tranzicionit të status quo më 31 dhjetor.

Britania, e cila u largua nga BE në janar, i bëri thirrje BE të tregojë “më shumë realizëm” nëse do të kishte më shumë përparim në ditët e ardhshme.

Irlanda, kombi i BE-së më i ekspozuar ndaj Brexit, tha se kishin mbetur vetëm disa ditë, ose ndoshta javë, për të gjetur një mënyrë për të zhbllokuar bisedimet tregtare, ndërsa një zyrtar i lartë i BE tha se nuk mund të ketë më kohë për të vendosur ndonjë marrëveshje tregtare të rënë dakord në fuqi.

“Po bëhet shumë vonë dhe mund të jetë tepër vonë tashmë”, tha zyrtari i lartë i BE, ndërsa bisedimet midis negociatorit të bllokut Michel Barnier dhe homologut të tij britanik, David Frost, rifilluan në Bruksel.

“Ata nuk kanë arritur atje ku kishin shpresuar të ishin”, tha një burim i dytë, një diplomat i BE-së.

Britania tha se kishte pasur një përparim dhe se të dy palët kishin tekste të përbashkëta të traktatit, megjithëse për elementë të rëndësishëm ende nuk ishin rënë dakord.

Një finale “pa marrëveshje” e krizës së Brexit do të trondisë tregjet financiare dhe do të prishë zinxhirët delikatë të furnizimit që shtrihen në të gjithë Europën dhe më gjerë – ashtu si goditja ekonomike nga përkeqësimi i pandemisë së koronavirusit.

Marrëveshja e Brexit

Ministri i Jashtëm irlandez Simon Coveney tha se mund të duhen edhe dy javë për të arritur një marrëveshje, duke i çuar bisedimet afër afatit të vështirë të 31 dhjetorit.

“Ne kemi më shumë gjasa të dalim me një marrëveshje, thjesht sepse pasojat e mosdaljes me një marrëveshjeje janë kaq domethënëse dhe aq të kushtueshme për Mbretërinë dhe Irlandën sa edhe për disa vende të tjera të BE”, tha Coveney në një konferencë në internet.

Deri më tani ka pasur pak lëvizje në zonat më të diskutueshme – të ashtuquajturat rregulla të drejta të konkurrencës “së barabartë” dhe peshkimit.

Në Londër, ndërkohë, Kryeministri Boris Johnson ishte vetë-izoluar në një banesë në rezidencën e tij në Downing Street pasi kishte kontaktuar me një ligjvënës britanik i cili më vonë doli pozitiv për COVID-19.

Këshilltari i tij më i fuqishëm, Dominic Cummings, u dëbua të Premten pas një beteje midis fraksioneve rivale në qeveri.

“Ne mund të mos kemi sukses,” tha Frost të Dielën. “Ne jemi duke punuar për të arritur një marrëveshje, por e vetmja që është e mundur është ajo që kemi në përputhje me sovranitetin tonë dhe merr përsëri kontrollin e ligjeve tona, tregtisë tonë dhe ujërave tona.”