Afrika e Jugut / Ndërsa virusi i ri po rritet, mjekët kërkojnë ndalimin e alkoolit

176
Sigal

Me një rritje të re që shtyn rastet kumulative të virusit të Afrikës së Jugut në mbi 1 milion, mjekët e vendit po i kërkojnë qeverisë të kthehet në kufizime më të rrepta në tubimet shoqërore dhe shitjet e alkoolit për të ngadalësuar përhapjen e sëmundjes.

Presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa ka mbajtur një takim urgjent të Këshillit Kombëtar të Komandës së Koronavirusit dhe ka njoftuar se ai do të flasë me kombin të hënën mbrëma. Vendi tejkaloi kufirin e 1 milion të Dielën në mbrëmje kur raportoi 1,004,413 raste kumulative të COVID-19, përfshirë 26,735 vdekje.

Afrika e Jugut po lufton me një variant të COVID-19 që është më infektues dhe është bërë mbizotërues në shumë pjesë të vendit, sipas ekspertëve. Shoqata e Mjekëve të Afrikës së Jugut, që përfaqëson mjekët, infermierët dhe punëtorët shëndetësorë të vendit, paralajmëroi të hënën se sistemi shëndetësor është në prag të mbingarkesës nga kombinimi i numrave më të lartë të njerëzve me COVID-19 dhe njerëzve që kanë nevojë për kujdes urgjent nga alkooli apo incidentet e lidhura me të. Shumë tubime festive gjatë pushimeve përfshijnë nivele të larta të konsumit të alkoolit, që nga ana e tyre shpesh çon në rritje të rasteve të traumave.

“Për të lehtësuar presionin mbi sistemin gjatë kësaj periudhe të vitit, ku ne kemi vetëm staf që punojnë, veçanërisht në sektorin publik, si dhe në sektorin privat, ne po kërkojmë kufizime më të rrepta në lidhje me tubimet shoqërore”, Angelique Coetzee , tha kryetari i shoqatës mjekësore.

“Afrika e Jugut ka një histori të abuzimit shumë të lartë të alkoolit dhe pirjes së tepërt, veçanërisht gjatë fundjavave. Në zona të caktuara që çojnë në shumë raste të traumave, sulmeve, aksidenteve të automjeteve motorike dhe dhunës në familje, ”tha ajo. Organizata i ka bërë thirrje qeverisë të vendosë kufizime më të rrepta në shitjen e alkoolit, veçanërisht kur bëhet fjalë për tubime të mëdha.

Kur Afrika e Jugut kishte një ndalim total të shitjeve të pijeve alkoolike, rastet e traumave në spitale ranë me 60%, sipas statistikave qeveritare. Kur u hoq ndalimi i shitjes së alkoolit, rastet e traumave u kthyen në nivelet e mëparshme.

Duke parë një ringjallje të sëmundjes në fillim të dhjetorit, Afrika e Jugut kufizoi shitjet e alkoolit nga e hëna deri të enjten midis orëve nga 10 e mëngjesit deri në ora 6 pasdite. Vendi gjithashtu ka një shtetrrethim natën midis orës 11:00. dhe 4 të mëngjesit

Tregtarë të ndryshëm të alkoolit i janë lutur qeverisë për të shmangur një ndalim total të shitjeve të alkoolit, duke përmendur dëmin ekonomik që do të shkaktonte. Industria e alkoolit në Afrikën e Jugut ishte ndër ato që u goditën më rëndë kur vendi vendosi një bllokim të fortë gjatë muajve prill dhe maj, duke ndaluar të gjitha shitjet e pijeve alkoolike.

Në Afrikën e Jugut mesatarja 7-ditore e rasteve të reja ditore është rritur gjatë dy javëve të fundit nga 11.18 raste të reja për 100,000 njerëz më 13 dhjetor në 19,87 raste të reja për 100,000 njerëz më 27 dhjetor.

Mesatarja 7-ditore e vdekjeve ditore në vend është rritur gjatë dy javëve të fundit nga 0.26 vdekje për 100,000 njerëz në 13 Dhjetor në 0,49 vdekje për 100,000 njerëz më 27 Dhjetor.

Tetë infermierë në Gjermani shtrohen në spital me simptomat e Covid pasi morën vaksinën e Pfizer