Universitetet/ Digjen kuotat e Arkitekturës, Inxhinierisë Matematike dhe Fizike

472
Sigal

Universitetet kanë sërish kuota të lira edhe pas shtyerjes disa herë të
afateve të regjistrimeve. Me këtë situatë përballen disa degë në universitetin
Politeknik dhe në universitetin e Mjekësisë ku dega e farmacisë ka ende 14
kuota të lira dhe nuk ka më kandidatë në listë pritje. Formula e re e pranimeve
dhe konfuzioni i krijuar në rradhët e maturantëve, i detyron rektorët të
kërkojnë shkurtim të afateve të pranimeve në vitin e ardhshëm akademik.

24 orë nga mbyllja e regjistrimeve në universitete, pas
shtyrjeve të njëpasnjëshme të afateve, institucionet e arsimit të lartë vijojnë
të kënë kuota të lira. Drejtuesit e universitetve do të diskutojnë pas datës 1
nëntor për të parë mundësinë e rishpërndarjes së kuotave ose aplikime të reja
për vendet e mbetura bosh, pasi nga ky proces edhe në degët të kërkuara si në
universitetin politikenik dhe në atë të mjekësisë nuk kanë më kandidatë në
listë pritje.

 

Andrea Maliqari, Rektor i
Universitetit Politeknik:   
Janë dy fakultete,
Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës si dhe Fakulteti i Inxhinierësë
Matematike dhe Inxhinerisë Fizike të cilët nuk kanë më lista priteje. Në tre
ditët e fundit nuk ka më kandidatë që do regjistrohen. Në Fakultetin e
Arkitekturës janë regjistruar 179 nga 183 kuota, pra 4 kuota janë bosh. Kurse
në fakultetin e inxhinierisë Matematike dhe Fizike janë 90 të regjistruar nga
130 kuota.

Regjistrimet mbyllen në datën 1 nëntor. Ky është viti i
parë në universitet ku pranimet u bënë me formulën  e re, sipas kritereve
të vendosura nga institucionet e arsimit të lartë në bazë të ligjit të ri. Për
herë të parë procesi i pranimeve ka zgjatur disa muaj, dhe për shkak të
konfuzionit në rradhët e maturanëtëve, rektorit do të kërkojnë shkurtim të
afatit në të gjithë këtë proces vitin e ardhshëm./Oranews/