Zbardhet vendimi i Gjykatës së Arbitrazhit/ Persekutimi qeveritar ndaj investitorëve italianë të Agonset, detyron Shqipërinë t’u paguajë 110 milionë euro

528
Sigal

Gjykata e arbitrazhit dhe mosmarrëveshjeve të BB, ndëshkon persekutimin qeveritar ndaj Agonset

Shqipëria përballet me një çmim prej 110 milionë euro

 

Andrew Mizner

 

Investitorët italianë në industrinë e televizionit dhe industrisë hidroelektrike në Shqipëri janë

kompensuar për shpronësimin e aseteve të tyre nga një gjykatë e ICSID.

Shqipëria është urdhëruar të paguajë 110 milionë euro për një grup investitorësh ndërkombëtarë, pasi një gjykatë e arbitrazhit në qendrën e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve të Bankës Botërore zbuloi se kishte shpronësuar ilegalisht një stacion televiziv dhe i kishte nënshtruar një fushatë persekutimi.

Në një vlerësim të 24 prillit, paneli në Qendrën Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Investimeve dhe mosmarrëveshjeve (ICSID), të përbërë nga  zyrtarët australiane Michael Pryles, Charles Poncet i Zvicrës dhe Ian Glick nga Mbretëria e Bashkuar, e gjetën Shqipërinë të jetë në kundërshtim me një traktat bilateral të investimeve të vitit 1991 me Italinë.

Qeveria kishte kapur kontrollin e stacionit televiziv Agonset vetëm një vit pas hyrjes në veprim.  Stacioni ishte në pronësi të investitorëve, si pjesë e një portofoli të investimeve që përfshinte edhe sektorin hidroelektrik.  Masat kundër grupit gjithashtu përfshinin një auditim tatimor, akuza për pastrim parash dhe urdhër arresti.

Paditësit ishin kompanitë Hydro dhe Costruzioni, dhe investitorët italian Liliana Condomitti, Mauro De Renzis, Stefania Grigolon dhe Francesco Bechetti, të cilët paraqitën rastin në qershor 2015.

Gjatë këtij rasti, Becchetit iu dha një çmim i përkohshëm që e detyron qeverinë të pushojë ndjekjen e tij për shkak se kjo do të pengonte integritetin e procedimeve.

Kjo është një dukuri relativisht e rrallë, pasi u është dhënë vetëm një grusht në të kaluarën dhe duhet të vendosë një precedent të dobishëm, shpjegon David W Rivkin, bashkëkryesues i zgjidhjes ndërkombëtare të mosmarrëveshjeve në Debevoise & Plimpton, i cili përfaqësonte Becchettin.”Ne kemi parë shumë shpesh se qeveritë po e përdorin prokurorinë si një mjet për të provuar dhe për të penguar investitorët që të sjellin pretendimet e tyre”, thotë Rivkin për CDR.

Pa marrë parasysh, paaftësinë e Becchettit për të udhëtuar për shkak të akuzave, të kombinuara me sekuestrimin e stacionit televiziv dhe asetet e saj, e vështirësoi ekipin e tyre ligjor për të marrë dëshmi.

Investitorët u përfaqësuan nga një ekip nga Debevoise & Plimpton, i udhëhequr nga Rivkin dhe bashkëkryetari i së drejtës ndërkombëtare publike Catherine Amirfar u bashkua me firmën parisiene Scemla Loizon Veverka & de Fontmichel dhe Romake me seli Saccucci Fares & Partners Studio Legale Internazionale.

Ata punuan së bashku me partnerët Phillippe Pinsolle dhe Tai Heng Cheng (tani me Sidley Austin), dhe bashkëpunëtorët Alexander Leventhal, Marc Reifsnyder De Chassey dhe Marco Garofalo (që u nisën për një rol brenda shtëpisë) nga Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

Shqipëria u përfaqësua nga avokati shtetëror i përgjithshëm, si dhe partneri Michael Darowski, drejtori Karen O’Connell dhe drejtoresha Anna Packwood i Gowling WLG, duke udhëzuar avokatët Felix Wardle, Peter Webster dhe Siddharth Dhar të Dhomave të Gjykatave të Essex.

Një shtesë 30 milionë euro është dhënë në emër të një biznesi shqiptar, Fuqi, i cili nuk ishte në gjendje të ishte drejtpërdrejt pjesë e rastit të ICSID, pasi është një entitet shqiptar.

Gowling WLG nuk ishte i disponueshëm për komente.

Bërja e veprës

 Faktori i dytë i veçantë në këtë rast ishte se për shkak se Agonset ishte mbyllur në një fazë të hershme të biznesit, ajo ende nuk kishte përcaktuar qartë se sa mirë do të funksiononte si biznes në afatin e gjatë, duke ngritur mundësinë që paditësit nuk do të ishin  në gjendje të marrin shumë kompensim për humbjen e tyre.

Megjithatë, shpjegon Rivkin, ekipi ligjor i paraqitësve të kërkesave paraqiti dëshmi duke përfshirë parashikimet nga koha dhe “gjykata ishte e gatshme të bënte përpjekje të arsyeshme për të identifikuar se çfarë do të kishte arritur stacioni, për veprimet e qeverisë.  Shumë shpesh gjykatat hezitojnë të japin dëmtime të konsiderueshme kur një kompani është ende në fazën fillestare, sepse ata mendojnë se nuk kanë informacion të mjaftueshëm për të punuar “.

Ai shpjegon në këtë pikë: “Në shumicën e rasteve të traktatit të investimeve që sjellin, kompania e investimeve ose nuk ka qenë në gjendje të nisë për shkak të veprimeve të qeverisë ose është në një fazë të hershme dhe është e rëndësishme që shtetet të mos kenë një nxitje  për të ndërmarrë veprime ndëshkuese në atë fazë. ”

Becchetti ka qenë një figurë e diskutueshme në kohë gjatë karrierës së tij, më famëkeq gjatë një stigme të trazuar si pronar i klubit anglez Leyton Orient, por Rivkin është pozitiv në lidhje me sjelljen e klientit të tij gjatë rastit.

Paditësit tani do të presin për një tregues nga Shqipëria nëse do të paguajë çmimin.  Rivkin thotë: “Ne shpresojmë që Shqipëria do të përmbushë detyrimet e saj ligjore në pagimin e çmimit dhe ne jemi të përgatitur të ndërmarrim hapa për të zbatuar këtë çmim”.

Koreja e Jugut po përballet me një pretendim të investitorëve, të paraqitur më parë këtë muaj nga një zhvillues i pronës i Shteteve të Bashkuara mbi konfiskimin e aseteve që lidhen me zhvillimin e një qyteti të ri jashtë Seulit.

Mosmarrëveshjet e investitorëve dhe shteteve kanë tërhequr shumë vëmendje dhe kritika gjatë viteve të fundit dhe disiplina po zhvillohet për të përmbushur kërkesat e reja, diçka që u diskutua me kujdes në Javën e Javës së Londrës, muajin e kaluar, nga folësit përfshirë Darvin. https://www.cdr-news.com/categories/arbitration-and-adr/featured/9744-albania-faces-eur-110-million-arbitration-award