U kap me 22 kg kokainë në sediljet e makinës dënohet me 7 vite burg 48 vjeçari shkodran në Itali (EMRI)

43
Sigal

Në janar 2021, Selia e Policisë së Kuneos kishte kryer sekuestrimin më të madh të drogës në historinë e saj, duke ndaluar fuoristradën e një 48-vjeçari shqiptar.

Nga një kontroll rutinë në Verzuolo, në periudhën e “zonës së portokalltë”, lindi kapja më e madhe e drogës e kryer ndonjëherë nga Komisariati i Kuneos. Njëzet e dy kilogramë e gjysmë kokainë, u gjet mes sediljeve të përparme të fuoristradës që Marin Dajani drejtonte përgjatë rrugës krahinore mbrëmjen e 22 janarit 2021, shkruajnë mediat italiane.

Korrieri i drogës, një shqiptar nga Shkodra, rezultoi i padyshuar: dyzet e tetë vjeç, një familje në zonën e Saluzzo-s dhe një punë e qëndrueshme, pa precedentë penalë. Një që vijon drejt, me sa duket. Në momentin e arrestimit ai punonte në Zvicër si punëtor. Agjentët që e kishin ndaluar rreth orës tetë të mbrëmjes, megjithatë, ishin bërë dyshues, duke e parë të afrohej me shpejtësi dhe më pas duke shfaqur shenja nervozizmi. Burri kishte shpjeguar se ishte nisur për në shtëpi, jo shumë larg, por kishte heshtur kur policët kishin filluar të kontrollonin makinën, një Land Rover Discovery. Sediljet e përparme tërheqin vëmendjen e patrullës, të ankoruara në mënyrë të pazakontë në kornizën e makinës me dy pllaka metalike. Pasi u çmontuan sediljet dhe u hoqën pjatat, kishin dalë dy ndarje të mëdha, brenda të cilave kishte njëzet e tre bukë kokaine, të mbështjella me celofan, me peshë nga 500 gram deri në një kilogram. Një ngarkesë me vlerë përrallore, rreth një milion e gjysmë euro.

Ditët e fundit gjyqtarja hetuese Sabrina Nocente e ka dënuar Dajanin me shtatë vite burg dhe me 60 mijë euro gjobë. Shqiptari, i ndihmuar nga avokatët Pier Mario Morra dhe Fabrizio Cardinali, ka kërkuar një procedurë të shkurtuar: është thirrur të përgjigjet për posedim të lëndëve narkotike për qëllime shitjeje, e rënduar nga sasia e madhe. Një aktakuzë për të cilën zëvendësprokurorja Francesca Lombardi kërkoi dënimin me dymbëdhjetë vjet burg.

Nga ana e mbrojtjes, kërkesat kishin të bënin me përjashtimin e rrethanës rënduese: “Është një korrier i rastësishëm, pa lidhje me sistemin kriminal. Ai nuk kishte asnjë perceptim se cila ishte sasia dhe lloji i drogës”, shpjegon avokati Morra. Gjyqtari pjesërisht pranoi vlefshmërinë e hipotezës mbrojtëse, duke shkruar në fjali se “nuk dolën elementë të mjaftueshëm për të demonstruar se i akuzuari mbante pozicione me rëndësi më të madhe”. Kjo ka motivuar edhe vendimin për zëvendësimin e masës së burgut (punonjësi ishte i ndaluar në Cerialdo që nga dita e arrestimit) me arrest në shtëpi. Mbrojtja tashmë ka bërë ankesë.