SPAK, Shqipëri: RSF i bën thirrje Gjykatës së Lartë të mbrojë me vendosmëri konfidencialitetin e burimeve gazetareske në rastin e Elton Qyno-s

28
Sigal

Gjykata e Lartë Shqiptare do të vendosë në datën 20 shkurt për kërkesën e gazetarit Elton Qyno, të cilit i janë sekuestruar pajisjet nga prokuroria kundër korrupsionit – SPAK (Struktura e Posaçme Kundër Korrupsionit), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Sipas Le Canton27.ch « RSF i bën thirrje Gjykatës së Lartë të mbrojë me vendosmëri konfidencialitetin e burimeve gazetareske në rastin e Elton Qyno »

Sekuestrimi i vazhdueshëm i pajisjeve të një gazetari investigativ nga prokuroria paraqet një rrezik serioz për shkeljen e konfidencialitetit të burimeve për gazetarët dhe të gjithë profesionistët e medias në Shqipëri. Përpara seancës së Gjykatës së Lartë për çështjen e Elton Qyno-s, Reporterët pa Kufij (RSF) kërkon një vendim që do të dërgojë një sinjal inkurajues për të gjithë gazetarët që punojnë në interes të publikut.

Gjykata e Lartë Shqiptare do të vendosë në datën 20 shkurt për kërkesën e gazetarit Elton Qyno, të cilit i janë sekuestruar pajisjet nga prokuroria kundër korrupsionit – SPAK (Struktura e Posaçme Kundër Korrupsionit). Gazetari i kanalit Ora News, i cili mbulon korrupsionin dhe krimin e organizuar, konteston ligjshmërinë e sekuestrimit të telefonave dhe kompjuterëve të tij në shtëpinë dhe zyrën e tij, duke argumentuar se kjo është shkelje e konfidencialitetit të burimeve gazetareske, thuhet ne raportin e RSF, percjell gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Prokuroria kundër korrupsionit i konfiskoi telefonat, kompjuterët dhe pajisjet e tjera gazetarit më 13 dhjetor 2023, menjëherë pasi ai kishte refuzuar të tregonte burimet e publikimit të tij për hetimin e profilit të lartë të SPAK-ut për një grup të krimit të organizuar, të njohur si “Çështja 75”. . Ndërsa bastisja e shtëpisë dhe zyrës së Elton Qyno-s, e ekzekutuar me miratimin e gjyqtarit, u shpall i ligjshëm nga gjykatat e shkallës së parë dhe të apelit, kontrolli i makinës së tij pa urdhër gjykate u shpall i paligjshëm. Për pasojë, SPAK i ka kthyer gazetarit pajisjet nga makina. Megjithatë, ai ende ruan pajisjet e tij më të rëndësishme.

“Ndërsa ne respektojmë parimin e fshehtësisë së hetimit, konfidencialiteti i burimeve gazetareske është parësor për lirinë e shtypit dhe rrjedhimisht për demokracinë. Vazhdimi i sekuestrimit të pajisjeve të Elton Qynos nga SPAK kërcënon burimet e një gazetari që heton dhe publikon informacione për korrupsion. I bëjmë thirrje Gjykatës së Lartë të mbrojë me vendosmëri konfidencialitetin e burimeve në çështjen Elton Qyno. Do të dërgonte një sinjal inkurajues për të gjithë gazetarët që punojnë në interes të publikut.”, ka deklaruar Pavol Szalai shef i Zyrës së Bashkimit Evropian dhe Ballkanit, citon Le Canton27.ch

Duke iu përgjigjur hetimit të RSF-së në dhjetor 2023, zyra e prokurorit kundër korrupsionit mbeti e paqartë në lidhje me përpjekjet e saj për të zbuluar burimet e gazetarit. SPAK pretendoi se gjatë marrjes në pyetje “z. Qyno-s nuk iu kërkua të tregonte burimet e tij gazetareske të informacionit […], por atij iu kërkua një shpjegim për mënyrat/format se si u bë i ditur për këto komunikime – dhe nëpërmjet këtyre metodave, nëse ka arritur të përfitojë nga personeli i SPAK-ut. , pa e pyetur për emrat e duhur ose nëse i ka marrë në rrethana të tjera.” Në të njëjtën kohë, zyra këmbënguli se informacioni që kërkonte “çmohej i nevojshëm dhe thelbësor për hetimin e çështjes”.

Më 10 janar 2024, RSF dhe partnerët e saj vendas dhe ndërkombëtarë i dërguan një letër të hapur SPAK-ut ku i kërkonin të pushonte së kontrolluari pajisjet e Elton Qyno-s dhe t’ia kthente atë gazetarit. Një javë më vonë, Komiteti i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, i kapur nga OJQ-ja shqiptare për të drejtat e njeriut Res Publica, u kërkoi autoriteteve shqiptare të përmbahen nga kryerja e çdo inspektimi, shpërndarjeje apo përpunimi gjyqësor të mëtejshëm të materialit të Elton Qyno-s, ndërkohë që çështja është duke u zhvilluar. shqyrtohet nga Komisioni.

Shqipëria renditet e 96-ta nga 180 vende në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit të RSF-së 2023.