Shuhet në moshën 89-vjeçare kineasti i njohur, Kristaq Dhamo

194
Sigal

Kineasti i njohur Kristaq Dhamo është ndarë nga jeta në moshën 89-vjeçare. Regjisori, i cili ka realizuar filmin e parë shqiptar me metrazh të gjatë, 64 vite në parë “Tanën”,  u shua në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Lajmin e konfirmon regjisori Joni Shanaj, i cili shkruan se vdiq pranë dy vajzave dhe bashkëshortes së tij, arkeologes Dhorka Dhamo.

Dhamo mbaroi studimet në Institutin e Lartë kinematografik në Budapest, Hungari. Filloi të punojë në Film Studio-“Shqipëria e Re”, ku u realizua filmi “Tana” më 1958. Për shumë vite ai ka qenë drejtor artistik në Film Studio. Dhamo ka dhënë një ndihmë të çmuar në përgatitjen e studentëve të rinj të kinematografisë, me organizimin e disa kurseve profesionale. Në 1979 i është dhënë titulli “Artist merituar” dhe në vitin 1987 është nderuar me titullin “Artist i Popullit”. Në festivalin e XI-të i filmit shqiptar 2000 është nderuar me çmimin e karrierës.