Dita e Gruas/ Pse festohet më 8 mars, historia dhe domethënia

154
Sigal

Dita Ndërkombëtare e Gruas kremtohet çdo vit më 8 mars. Kjo ditë është simbolike për rrugëtimin historik që gratë në të gjithë botën kanë bërë për të përmirësuar jetën e tyre.

8 marsi vjen si një kujtesë, se pavarësisht sa është bërë, udhëtimi është i gjatë dhe duhet bërë akoma më shumë.

Dita Ndërkombëtare e Gruas është festuar për më shumë se një shekull tani. Ndërsa shumë njerëz e mendojnë si një çështje feministe, rrënjët e saj qëndrojnë në lëvizjen punëtore. Ajo u organizua në 1911 nga Clara Zetkin, një teoriciene gjermane marksiste.

Zetkin lindi në 1857 në Wiederau të Gjermanisë. Ajo u trajnua si mësuese dhe ishte e lidhur me Partinë Social Demokratike (SPD), një nga dy partitë kryesore politike në vend sot. Ajo ishte pjesë e lëvizjes punëtore dhe lëvizjes së grave.

Në vitet 1880, kur ligjet anti-socialiste u zbatuan nga udhëheqësi gjerman Otto von Bismarck, Zetkin shkoi në një mërgim të vetë-imponuar në Zvicër dhe Francë. Gjatë asaj kohe, ajo shkroi dhe shpërndau literaturë të ndaluar dhe u takua me socialistët kryesorë të kohës. Zetkin gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në formimin e Internacionales Socialiste.

Pas kthimit të saj në Gjermani, ajo u bë redaktore e Die Gleichheit (‘Barazia’),  gazeta e SPD-së për gratë, nga 1892 deri në 1917. Në SPD, Zetkin ishte i lidhur ngushtë me mendimtaren dhe ekstremisten e së majtës Rosa Luksemburg. Në vitin 1910, tre vjet pasi ajo u bë bashkëthemeluese e Kongresit Ndërkombëtar të Grave Socialiste, Zetkin propozoi në një konferencë që Dita e Gruas të festohej në çdo vend më 28 shkurt.

Konferenca përbëhej nga 100 gra nga 17 vende, me sindikata, parti socialiste, klube të grave që punojnë dhe legjislatore femra miratuan unanimisht sugjerimin. Dita e Gruas u vu re për herë të parë në 1911.

Dy vjet më vonë, në 1913, data u ndryshua në 8 mars, dhe ajo vazhdon të festohet si e tillë çdo vit.