BB jep alarmin: Shqipëria më e rrezikuara në Europë nga katastrofat natyrore

254
Sigal

Sipas Bankës Botërore, Shqipëria ka nivelin më të lartë të rrezikut nga katastrofat natyrore në Europë, duke përmendur përmbytjet dhe tërmetet.

Sipas Indeksit Botëror të Rrezikut 2019, ekonomia e vendit është shumë  rrezikuar nga këto fatkeqësi, ndërsa gjatë periudhës 1995–2015, një mesatare prej 30,000 njerëz u prekën çdo vit nga katastrofat natyrore, dhe më shumë se 95 përqind e bashkive shqiptare u prekën nga të paktën një katastrofë.

Po ashtu theksohet se ndryshimi i klimës mund të rrisë më tej ashpërsinë, apo frekuencën e fatkeqësive të lidhura me motin.

“E ekspozuar ndaj rreziqeve të ndryshme natyrore, veçanërisht përmbytjeve dhe tërmeteve, Shqipëria ka nivelin më të lartë të rrezikut nga katastrofat në Evropë sipas Indeksit Botëror të Rrezikut 2019 (Bündnis Entëicklung Hilft dhe RUB 2019). Gjatë periudhës 1995–2015, një mesatare prej 30,000 njerëz u prekën çdo vit nga katastrofat natyrore, dhe më shumë se 95 përqind e bashkive shqiptare u prekën nga të paktën një katastrofë; në vitin 2019, Shqipëria u godit nga një tërmet i rëndë (detajuar më poshtë). Kostoja ekonomike e katastrofave mund të rritet më tej si rezultat i rritjes së ekonomisë. Ndryshimi i klimës mund të rrisë më tej ashpërsinë dhe / ose frekuencën e fatkeqësive të lidhura me motin, të tilla si përmbytjet dhe stuhitë. Duke ndryshuar modelet e fatkeqësive të tilla, ndryshimi i klimës gjithashtu i bën të dhënat historike mbi katastrofat udhëzues më pak të besueshëm për të ardhmen”, thuhet në raport.