Shqiptarë e turq japin mijëra euro për një ‘nuse’ çeke

335

Është një biznes i ri fitimprurës. Martesat me qëllim të grave çeke me burra që autoritetet duan t’i dëbojnë nga Gjermania. Policia gjermane po heton tani një mashtrim në shkallë të gjerë, ku çeket kanë kryer vizita në Kosovë apo në Turqi.

Jana, 28- vjeçare nga Bohemia Jugore udhëtoi vitin e kaluar në Frankfurt, Gjermani, për t’u martuar me një njeri që kurrë nuk e kishte parë më parë. Por ajo nuk u shqetësua shumë. Ajo u martua për të fituar para. Ashtu si çdo vit dhjetëra vajza të tjera. Ato shpikën një mënyrë të shpejtë për të fituar thjesht para.

Të martohesh jashtë vendit me një të huaj që dëshiron të marrë një leje qëndrimi të përhershme në vend, kur autoritetet e refuzojnë dhe duan ta dëbojnë atë.

“Sigurisht, ata janë njerëz që kanë një dëbim zyrtar, por ata e legalizojnë  qëndrimin e tyre me martesë”, thotë Jana, nën kushtet e anonimatit. Ajo mori ofertën për të udhëtuar me qëllim që të martohej nëpërmjet një ndërmjetësi çek.

Një rekrutues, i cili kërkon vajza. “Kam një shumë pesë-shifrore në euro,” thotë ai. Nuk dëshiron të specifikojë këtë. Deri tani, ky biznes ka punuar ndryshe – vajzat u martuan me të huajt që donin të qëndronin në Republikën Çeke.

Por biznesi me dasma është ngurtësuar dhe sipas statistikave të Ministrisë së Punëve të Jashtme të viteve të fundit në vit zbulon se në Republikën Çeke ndodhin 70 deri në 150 martesa me qëllim dhe refuzohen kërkesat e familjeve të këtyre të huajve për të ardhur në vend.

Në raportin e fundit vjetor, të botuar në dhjetor, Qendra Kombëtare për Krimin e Organizuar (NCOZ) paralajmëroi se një trend i ri është që të kryhen martesa fiktive për të qëndruar në vendet e tjera të BE-së.