Diabeti, sëmundja e sheqerit në gjak

131

Si të ushqehemi dhe të mbajmë nën kontroll nivelin e glukozës

Diabeti është një sëmundje që karakterizohet nga nivel i lartë i glukozës (ose sheqerit ) në gjak. Ky nivel i lartë i glukozës shkaktohet nga paaftësia e organizmit për të përdorur insulinën e vet për të tretur sheqerin. Nga studimet mjekësore ende nuk dihet me saktësi përse ndodh një gjë e tillë. Për këtë arsye e kanë quajtur shkakun: sindroma “x”. Por, përgjithësisht besohet se faktorët kryesorë janë  gjenet e predispozuara, ushqim jo i shëndetshëm, mungesa e aktiviteteve fizike, mbipesha etj. Në varësi të shkakut ka lloje të ndryshme diabeti, që sidoqoftë kanë lidhje të përbashkëta.

Për më tepër lexoni gazetën Telegraf