Për dy vjet, Trump po e shtyn agjendën e tij presidenciale përmes një tërësi ligjore hetimesh. Si do të ndryshojë presidenca Trump tani që raporti i Mueller nuk arriti ta rrëzojë atë? Pra, ky është fundi. Pas gati dy vjet hetimesh, mijëra thirrje dhe qindra urdhërpagesa dhe intervista të dëshmitarëve, Avokati i Posaçëm konfirmoi, se qeveria ruse sponsorizoi përpjekjet për të ndërhyrë ilegalisht në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016, por nuk gjeti që fushata e Trump apo amerikanë të tjerë të jenë përfshirë në ato skema “.

– Prokurori i Përgjithshëm i SHBA William Barr, më18 prill 2019 Raporti i Muellerit zhgënjen demokratët. I kushtoi taksapaguesve të SHBA 25,000,000 dollarë. U desh një skuadër e ekspertëve të lartë ligjorë që të përfundojnë këtë raport për 22 muaj, i cili përmban 400 faqe.

  • “Washington Post” publikoi 1.184 artikuj që e mbulonin atë.
  • “The New York Times” publikoi 1.156;
  • “CNN” shkroi 1.965.

Gjithsej 8,507 artikuj janë shkruar për të, sipas RNC. Të gjitha nuk arrijnë asgjë. Nuk do të ngrihen akuza të mëtejshme. Asnjë padi ndaj Presidentit dhe rrethit të tij të brendshëm, siç na është premtuar, nuk do të ndodhë. Presidenti Trump nuk do të largohet nga detyra, nuk do të shkojë në pranga ose diçka tjetër. Vetëm, nëse demokratët e mundin atë në zgjedhjet e ardhshme, gjë që duket gjithnjë e pak më e vështirë sa kalojnë ditët dhe udhëheqja demokratike nuk fokusohet në çështjet me të cilat votuesit interesohen me të vërtetë, çështjet që i kanë dhënë shumicën e Dhomës në vitin 2018. Ashtu si kujdesi shëndetësor.

Goditja përfundimtare u trajtua sot në tregimin e fshehtë të Trump-Rusi, kur u lëshua raporti i Muellerit, me pak redaktim dhe shumë brohoritje në të djathtën dhe shumë qarje dhe kërcëllitje të dhëmbëve në të majtë. Dhe, mbi të gjitha, nuk pati asnjë reagim nga tregu i aksioneve. Demokratët e zgjedhur, duke marrë parasysh, nëse duhet ose jo të dyfishohen tani hetimet e Trump ose të ulin humbjet e tyre dhe të lëvizin në çështjet duhet të bëjnë disa mendime kritike. Detyruesit më kokëfortë të Trump duhet të shohin me sytë e tyre, jo me zemrat e tyre. Shikoni historinë, se si republikanët dolën në zgjedhje pas raportit të prokurorit Starr, i cili ishte thellësisht dhe personalisht i dëmshëm për Bill Klinton, por nuk arriti ta largonte nga posti. Shikoni Izraelin, elektorati i të cilit i injoroi krejtësisht akuzat ligjore të papritura kundër Presidentit Benjamin Netanyhu dhe e rizgjodhën atë gjithsesi. Mbi të gjitha, shikoni në tregun e aksioneve. Raporti i Mueller, i parashikuar fort pas dy viteve të gjata spekulimi të egër, u lirua sot dhe tregu i aksioneve reagoi me një vrimë në ujë. Që do të thotë?Asgjë e papritur. Asgjë nuk ndodhi.

Raporti i Mueller u dëgjua nga brendësia e Wall Street, disa ekspertë parashikuan tronditje masive në tregun e aksioneve. Këto tronditje kurrë nuk erdhën; sepse nuk u zbulua asnjë “bombë” gjatë hetimit të Muellerit. Nëse Mueller nuk e ka gjetur, me të gjitha burimet e tij, nuk mund të gjendet ose nuk ka asgjë për të gjetur. Që ligjërisht, do të thotë të njëjtën gjë. Ka disa mësime në raportin e Muellerit që demokratët e injorojnë rrezikun e tyre elektoral. Duke mos marrë parasysh mësimet e kaluara të raportit të Starrit dhe mësimet më të fundit mësimore të qarta në rizgjedhjen izraelite të Benjamin Netanyhut mes problemeve ligjore të tij, do të shkatërrojnë vetëm fuqinë demokratike; nuk e forcojnë atë.

Pas hetimit të pafund Mueller, ata që nuk e pëlqejnë Trumpin, ende nuk e pëlqejnë atë. Ata që e pëlqejnë Trumpin, ende e pëlqejnë atë. Trump nuk humbi asnjë votues në vitin 2020 në këtë debat, madje ai dhe mund të ketë fituar disa. Demokratët, nga ana tjetër, që nga koha e hetimit të Mueller-it, tani nuk kanë përfituar ndonjë gjë të madhe. Më keq, më shumë votues se kurrë, në të dy anët e rreshtit, tani janë të bindur se spiunimi ndodhi … në fushatën Trump. Nëse ju pëlqen ky djalë apo jo, çdo amerikan ka të drejtë të kandidojë për një post pa ndërhyrje nga qeveria e tyre federale. Por, pothuajse sikur të mos kenë mësuar, kundërshtarët vokalë të Presidentit Trump po bëjnë thirrje për fajësimin, jo në bazë të provave, por si një instrument për të legalizuar më tej në çdo cep dhe kënd të Donald Trump, familjes Trump, fushatës Trump dhe zgjedhjeve të tij të mëvonshme. Kjo është një strategji si një makinë policore e vendosur për të kapur një shofer të caktuar duke shkelur ligjet e trafikut, duke i ndjekur ato deri në mënyrë të pashmangshme ndonjëherë pa dashje: Në fund, shoferi nuk do të arrijë të ndalojë plotësisht në një shenjë ndalimi dhe do të bjerë mbi kufirin e shpejtësisë në një rënie të pjerrët. Ata mund të bëjnë thirrjen e gabuar në një dritë të verdhë. Oh, prisni, kjo është e paligjshme. Dhe me një arsye të mirë.

Megjithatë demokratët duan të ndjekin Trump në të njëjtën mënyrë, duke kërkuar vazhdimisht derisa të gjejnë diçka. Demokratët e Dhomave duan kthimin e taksave të Trump.  Ata nuk kanë një shkak të mundshëm, por ata janë të sigurt se do të gjejnë shkak të mundshëm, pasi të kenë qasje të pakufizuar në deklaratat tatimore. Demokratët e Dhomës së Përfaqësuesve kanë shprehur fantazinë e arsyetimit rreth çdo oficeri të zbatimit të ligjit dhe avokatit të qarkut në vend me dyshime për karaktere të caktuara, por pa dëshmi të mjaftueshme për të mbështetur një urdhër kërkimi. Do të ishte mirë, apo jo?

Për fat të mirë për njerëz të pafajshëm të akuzuar për krime çdo ditë, nuk funksionon kështu sistemi ligjor i SHBA. Legjitimimi i një fushate të ngacmimit, frikësimit dhe sulmit ndaj lirive civile kundër dikujt që është fajtor për përkatësinë e partisë së gabuar politike është diçka që demokratët duhet ta shmangin me çdo kusht.  Në vend të kësaj, ata duhet të zotërojnë zhgënjimin e tyre dhe të ecin përpara. Ndërkohë, Trump dhe mbështetësit e tij janë duke marrë një xhiro të fitoreve dhe po përgatiten për një agjendë që nuk është më e dobët në hetime.

Në paraqitjen e tij të parë publike, pasi raporti u bë publik sot, Trump raportoi se po kalonte një “ditë të mirë që quhej: Asnjë marrëveshje, asnjë pengesë”, për një turmë të gëzueshme të quajtur Luftëtarët e Plagosur. Trump ka arsye të mirë për të festuar: Ekonomia është e fortë dhe po bëhet më e fortë.  Shpenzimet e konsumatorëve janë në rimëkëmbje.  Fitimet e punës kanë arritur përmasa historike.  Një ligj i madh penal për drejtësinë u miratua, në vitin 2018. Marrëveshje të reja tregtare janë arritur.  Një krizë në kufi po trajtohet (dobët). Koreja e Veriut është në tryezën e bisedimeve.  Edhe, nëse nuk sillen si të tillë. Republikanët dhe Donald Trump, tani duhet t’i rezistojnë impulsit për t’u hakmarrë, duke ndjekur akuza ndaj zyrtarëve të mëparshëm të administratës ose anëtarëve të Hillary Clinton-it në 2016 për fushatën e Presidentit.

Nëse ka ndonjë keqbërje të rëndë, mund të adresohet në kohën e duhur. Pas zgjedhjeve të vitit 2020. Një parti politike që shfrytëzon sistemin ligjor për të penguar kundërshtarët politikë është e rëndësishme, por nuk është gjëja më e rëndësishme për votuesit të lodhur nga dy vjet fillime të rreme dhe rrëfime partizane që u rrëzuan një nga një. Qeverisni së pari, bëni pyetje më vonë!