Puthjet e nënës lehtësojnë dhimbjen dhe shërojnë plagët e fëmijëve

267

Puthjet e mamit funksionojnë. Kur fëmijët mësojnë të ecin, është normale që ata të bien dhe të lëndohen. Në të gjitha këto raste, gjesti më instinktiv i nënës, gati automatik, është që ta marrë fëmijën në krah dhe t’i japë një puthje për ta ngushëlluar.

Sot shkenca ka dhënë një shpjegim mjaft të thjeshtë për atë gjest spontan. Sipas saj: puthjet e nënës kanë vërtetë një fuqi shëruese, dhe jo vetëm në dhimbjen psikologjike, por edhe, në njëfarë mase, në atë fizike. Marrja e një përqafimi dhe një puthje nga nëna në një moment dhimbjeje ose dëshpërimi është mënyra më e natyrshme dhe efektive për të kapërcyer këto trauma të vogla.

Puthjet e nënës kurojnë

Universiteti i Pittsburgh (Pennsylvania) kreu një studim në të cilin u zbulua se puthjet e nënës kanë një fuqi shëruese të krahasueshme me atë të homeopatisë. Studimi në mënyrë të veçantë mbajti nën vëzhgim 250 fëmijë dhe pa se kur ata u përfshinë në aksidente të vogla shtëpiake ata që morën puthje më shpesh nga nënat e tyre u shëruan më shpejt.

Duhet thënë se Universiteti i Pittsburgh nuk është institucioni i parë shkencor që arrin një përfundim të tillë. Një studim i ngjashëm u krye edhe nga fakulteti i mjekësisë i Universitetit të Stanford, në Kaliforni. Pas katër vitesh studim, shkencëtarët arritën në përfundimin se puthjet e nënave mund të kurojnë vërtet errësirën e fëmijëve.

Në veçanti, studiuesit kalifornianë kanë zbuluar se puthja e nënës përcakton një reagim të saktë kimik që bën që gërvishtjet dhe plagët e të vegjëlve të shërohen me një shpejtësi dy herë më të madhe se ato të fëmijëve që nuk janë ngushëlluar me puthje dhe përqafime.

Puthjet e nënës dhe istatina

Një studim tjetër konfirmon edhe vetitë shëruese të puthjes së nënës tek fëmijët. Kiliani Vicente Torres zbuloi se në pështymën njerëzore ekziston një molekulë e quajtur istatin e cila luan një rol të rëndësishëm në formimin e enëve të reja të gjakut dhe për këtë arsye edhe në shërimin e plagëve.

Si përfundim: përkëdheljet e nënës në planin afatgjatë shërbejnë për të rritur një fëmijë me vetëbesim, ndërsa në afat të shkurtër lehtësojnë dhimbjet fizike.