Nën sipërfaqen e tokës gjenden 1 kuatrilionë tonë diamante

261
Siç rezulton, diamantet në Tokë janë shumë më të zakonshëm nga sa kemi menduar.

Rreth 1.000 herë më të zakonshme, sipas Institutit të Teknologjisë në Masaçuset. Nën tokë ndodhen një kuatrilionë tonë diamante dhe kjo është 1,000,000,000,000,000 – ose një mijë herë më shumë se një trilion.

Depozitat ulen rreth 241.402 metra nën sipërfaqen e Tokës, shumë më thellë sesa mund të gërmojnë makineritë aktuale të minierave. 

Miniera Mir Diamond në Rusi, për shembull, është vrima e dytë më e madhe në botë e krijuar nga njeriu dhe shkon vetëm rreth një e treta e një milje të thellë.

Diamantet formohen përmes presionit ekstrem dhe nxehtësisë ekstreme, kështu që pesha nga i gjithë shkëmbi sipër siguron kushte ideale për formimin e tyre thellë nën mantelin e Tokës.

Diamantet që përfundojnë në gjerdan dhe unaza afrohen në sipërfaqen e Tokës, zakonisht përmes shpërthimeve vullkanike.