3 ushqime që kurrë nuk duhet ti lani para se të gatuani dhe 3 që duhet ti lani gjithmonë!

499

3 ushqime që nuk duhet ti lani kurrë

1. Pula
Shumë njerëz besojnë në shpëlarjen e pulave para gatimit për të hequr bakteret aktuale në mish. Kjo praktikë është krejtësisht e gabuar. Vendosja e pulës nën rubinet ose në ujë, ndot ujin me baktere. Ky bakter, i padukshëm për syrin e njeriut, mund të spërkasë mbi lavaman, tavolinë ose kudo që prek.

Një bakter veçanërisht i zakonshëm në pulën e papërpunuar është salmonela. Kjo mund të bëjë që të gjithë, sidomos fëmijët, të sëmuren me ethe, diarre dhe dhimbje barku. Kjo sëmundje mund të shfaqet në mes 12 dhe 72 orëve pasi personi është i ekspozuar ndaj baktereve dhe infeksioni mund të zgjasë 4 deri 7 ditë. Studimet e publikuara kanë treguar se 47% e njerëzve që lajnë pulën e tyre të papërpunuar janë prekur nga kjo sëmundje.

Sidoqoftë, salmonelat dhe bakteret e tjera shkatërrohen kur gatuhen në një temperaturë prej të paktën 165 gradësh.

2. Vezë
Kur blini vezë, ato janë të mbuluara me një shtresë mbrojtëse që izolon bakteret mbi ta dhe parandalon ndotjen në ushqime të tjera. Kur i lani vezët para se ti thyeni, ju i hiqni këtë shtresë mbrojtëse dhe rrezikoni ndotjen apo infeksion.

3. Peshku
Larja e peshkut të papërpunuar nuk do ju shpëtojë nga bakteret, por do të përhapë ndotjen në sipërfaqe të tjera, ashtu si pulat.

3 ushqime që duhet të lani

1. Ushqime të konservuara
Shpëlarja e kutisë përpara se të hapet eliminon problemin e baktereve.

2. Frutat dhe perimet me push 
Asnjëherë mos konsumoni fruta apo perime me push, që janë të palara. Nuk rekomandohet larja me sapun. Disa njerëz mendojnë se sapuni është një mënyrë e mirë për të vrarë bakteret, por, përkundrazi, poret e perimeve ose frutave do të thithin grimcat e sapunit që nuk janë të shëndetshme për konsum njerëzor. Uji i bollshëm është alternativa më e mirë.

3. Fruta dhe perime me lëvozhgë jo të ngrënshme
Bakteret në lëvozhgë mund të transferohen në brendësi të frutave dhe perimeve, kur ju e hapni atë. Mos harroni ti lani para se ti konsumoni shalqirin, portokallin, kungullin, limonin etj, sado e çuditshme mund t’ju duket kjo.