Teknologji 3D për shpëtimin e vendeve antike nga IS-i

234
Arkeologët nga universiteti i Harvardit dhe Oxfordit janë duke planifikuar që japin kamera të cilat mundësojnë imazhe 3D, të cilat do t’i shpërndajnë nëpër gjithë Lindjen e Mesme, me qëllim që të ruajnë vendet antike dhe artefaktet, të cilat po rrezikohen të shkatërrohen nga militantët e Shtetit Islamik (IS).Mijëra banorëve do t’u kërkohet që të incizojnë video me kamera të lira 3D dhe më pas ato imazhe do të përdoren në një projekt të Institutit të Arkeologjisë Dixhitale.
Imazhet do të ngarkohen automatikisht në databazë dhe më pas ekspertët do të përdorin teknologjinë 3D për të krijuar kopje të ndërtesave dhe objekteve të ndërtuara.Lajmi për këtë projekt i cili do të kushtojë 3 milionë dollarë vjen vetëm pak ditë pasi militantët e Shtetit Islamik shkatërruan një tempull 2 mijë vjeçar në Palmira të Sirisë.