Ja cilët janë 13 presidentët e Shtëpisë së Bardhë pas Luftës II Botërore

121

 

 

Që prej hyrjes në luftë të SHBA-së në Luftën e Dytë
Botërore, në vitin 1941 pas sulmit mbi Pearl Harbor, 13 presidentë kanë hyrë në
Shtëpinë e Bardhë, shtatë demokratë dhe gjashtë republikanë.

Më poshtë vijon lista e tyre,
data e zgjedhjes së tyre dhe e pasardhësve:


1932-1945: Franklin D. Roosevelt (demokrat)

Rizgjedhur
për herë të katërt në vitin 1940. Limitimi në dy mandate u miratua në vitin
1951. Ai vdiq më 12 prill 1945, të paktën një muaj para përfundimit të luftës
në Evropë.

Zëvendëspresidenti i Rooseveltit, ishte pasardhësi i tij
pas vdekjes dhe u rizgjodh në vitin 1948.

– 1952-1960:
Dwight Eisenhower (republikan)


1960-1963: John F. Kennedy (demokrat)

Ai
vritet në Dallas më 22 nëntor 1963.


1963-1968: Lyndon Johnson (demokrat)

Zëvendëspresidenti
i Kenedit, ishte pasardhësi i tij pas vdekjes dhe u rizgjodh në vitin 1963 dhe
u rizgjodh në vitin 1964.

– 1968-1974:
Richard Nixon (republikan)

Rizgjedhur
në vitin 1972, ai u detyrua të jepte dorëheqjen për shkak të çështjes Watergate
në vitin 1974.

– 1974-1976:
Gerald Ford (republikan)

Zëvendëspresidenti
i Nixonit, ishte pasardhësi i tij pas dorëheqjes dhe mbeti që prej asaj dite i
vetmi president që nuk u zgjodh kurrë, pasi humbi zgjehdjet në vitin 1976
përballë Jimmy Carter.


1976-1980: Jimmy Carter (demokrat)


1980-1988: Ronald Reagan (republikan)


1988-1992: George Bush (republikan)


1992-2000: Bill Clinton (demokrat)


2000-2008: George W. Bush (republikan)

– 2008
-2016 : Barack Obama (demokrat)