Për Vit të Ri sytë nga qielli, vjen superhëna më e madhe dhe më e ndritshme

333

Në orën 22:56 të 1 janarit, sateliti ynë do të prekë distancën minimale nga Toka dhe do të shfaqet më i ndritshëm dhe më i madh se zakonisht.

Vit i Ri, superhënë e re: 2018, në fakt, do të fillojë i ndezur nga sateliti ynë që do të prekë distancën minimale nga Toka më 1 janar në 22.56; disa orë më vonë, ajo do të arrijë në fazën e plotë dhe do të duket pak më e ndritshme dhe pak më e madhe se zakonisht.

“Kjo superhënë është e dyta në një seri prej tre ciklesh radhazi, e cila filloi më 3 dhjetor dhe do të përfundojë me atë të 31 janarit, kur do të ketë edhe një eklips, fatkeqësisht jo të dukshëm nga Italia”, shpjegon Gianluca Masi, astrofizikant, përgjegjës i projektit të teleskopit virtual.

Përkufizimi i Superhënës
Si Hëna e Plotë dhe Hëna e Re janë quajtur Superhëna, kur ndodh afër perigjeut hënor, domethënë me satelitin tonë në distancën minimale nga Toka. Hëna përshkruan një orbitë të mrekullueshme eliptike rreth planetit tonë, kështu që distanca e tij prej nesh nuk është konstante, por luhatet midis një vlere minimale (perigje) dhe një vlere maksimale (apogje). Përkufizimi, në vetvete, nuk ka vlerë shkencore: në astronomi preferojnë të flasim për Hënë të Plotë në Perigje, por termi Superluna ka padyshim një tingëllimë ndryshe.

Për më tepër, Superluna e Vitit të Ri do të jetë më e madhe në vitin 2018: do të arrijë distancën minimale prej Tokës (perigje), kur do të jetë 356,565 kilometra (krahasuar me një distancë mesatare prej pak më shumë se 384,000); disa orë më vonë do të jetë gjithashtu në fazë të plotë, “koincidencë” kjo që gjerësisht quhet “Superhëna”: sateliti ynë do të shfaqet pak më i ndritshëm dhe pak më i madh se zakonisht.

“Do të jetë gjithashtu më e afërta dhe prandaj, – shton Masi – më e madhe se tre të tjerat (rreth një mijë kilometra më afër se 3 dhjetori)”.